Verseny a hullámok hátán, családi fesztivál a parton

Két hónapot sem kell már várni, és indul a Nemzeti Regatta!

Még egy ok, hogy a főszezonban ellátogassunk a Balaton egyik legkedveltebb városába, Siófokra.

A MOL Nagyon Balaton program részeként megrendezésre kerülő Nemzeti Regatta június 11-12. között várja versenyzőit, látogatóit a Balatonon. A speciális amatőr vitorlásversenyre felfűzött rendezvény nem csak a versenyző csapatok számára kínál feledhetetlen élményeket, hanem azoknak is, akik családostul, barátostul látogatnak el a helyszínre. A szervezők fontos célja ezzel a rendezvénnyel, hogy a büszkeségre számot adó magyar értékeket, hagyományokat, természeti szépségeket népszerűsítsék, megőrizzék a Balatonra irányuló reflektorfényben, hiszen a magyar tenger összeköt rengeteg települést.

Színes programlehetőségek kicsiknek és nagyoknak

A szervezők gondoskodnak arról, hogy senki ne unatkozzon egy percig sem. Amíg a vízen lévőknek drukkolunk, kedvelt magyar zenekaraink lépnek fel népszerű dalaikkal. Szombaton a Honeybeast, és a Magna Cum Laude, míg vasárnap a The Biebers, és az Apacuka garantálják a fesztiválhangulatot. A legkisebbeket a Héttenger Kalózai programjai várják, kézműves foglalkozásokkal, szerepjátékokkal, fa és animációs játékokkal, arc és kőfestéssel szórakoztatják majd a gyerekeket. Playmobil gyerekjátszó sarokban legózhatnak a kicsik, ezen kívül balatoni kabala figurákkal, többek között Füred Kapitánnyal és Süsüvel fényképezhetnek. Bábszínházi és meseelőadások színesítik tovább az eseményt.

Verseny a hullámok hátán - Nézőhajó, Médiahajó, Gyerekhajó

A verseny izgalmas pillanatait nem csak a partról és kivetítőkről kísérhetik figyelemmel a nézők, hanem a futamok alatt a vízről is követni lehet majd a vitorlások haladását. Indul médiahajó, nézőhajó és Varázshajó, a kisgyermekek nagy örömére.  

Az egészségmegőrzés jegyében változatos prevenciós programok hívják fel a figyelmet a nyári veszélyekre, mint a bőr és a szem védelmére, a káros UV sugárzás hatásaira. Ingyenes szűrővizsgálatokon lehet majd részt venni, és véradásra is egész nap lesz lehetőség. Az Ízek utcájában főzőversenyen mérhetik össze tudásukat a vállalkozó kedvű csapatok, mindenki bemutathatja saját településének jellegzetes ízvilágát, így a legkülönlegesebb tájjellegű ételekre számíthatunk.

Technikai információk – A nevezés feltételei

A Nemzeti Regattára eddig hivatalosan már 20 csapat jelentkezett. A nevezési határidőt május 31-ig meghosszabbították!

A kétnapos esemény alapját az a vitorlásverseny adja, melynek professzionális lebonyolítására a Magyar Vitorlás Szövetség jelenti a garanciát. A versenyre nevező településeknek ugyanis sem hajót, sem szakképzett legénységet nem kell magukkal hozniuk. A Szövetség biztosít egyforma feltételeket és esélyeket garantáló vitorláshajókat, valamint szakértő kormányosokat, akik a települések által kiállított csapatokat irányítják a verseny során. A szervezők a nagyságrendileg 50 meghívott település figyelmét éppen ezért hívták fel arra, hogy a profi vitorlázók helyett és mellett, sokkal inkább olyan személyeket is nevezzenek a csapatukba, akik valamilyen értéket jelentenek adott település számára, például ismert közéleti személyek, sportolók, zenészek, színészek.

A Balatoni Hajózási Zrt., mint az esemény főszervezője, komoly hangsúlyt helyez arra, hogy a vitorlásverseny a partról is jól követhető legyen. Közvetlen partközelben kerül majd kijelölésre egy versenypálya, így akár szabad szemmel is követhető lesz a hajók mozgása a partról. Minden bizonnyal látványos lesz ugyanakkor a versenyt élő kameraképpel egy hatalmas kivetítőn megtekinteni, hiszen a hajók GPS jelei, a versenyeredmények, a sorrendek folyamatosan láthatóak lesznek Borbély Ferenc szakértő házigazda kommentálásával kísérve.

A hajók kiosztását és ez által az indulási sorrendeket sorsolással határozzák meg a szervezők a benevezett települések számára. Június 11-én, szombaton 2 előfutamra kerül sor napközben, futamonként 18 hajóval, azaz 18 település részvételével. Minden hajó két, nagyjából 20-30 perces kört megy. Mindkét előfutamban további három csoportba sorolják a hajókat, melyek egymás után 3 perces indítással kezdik meg a versenyt. Mindkét előfutamból 6 hajó jut tovább. Ennek megfelelően a délutáni döntőben 12 csapat verseng majd a Nemzeti Regatta fődíjáért. A települések versenye mellett jótékonysági futamokat, valamint a BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny-sorozat futamát is láthatják majd a kilátogató nézők. Vitorlásból tehát biztosan nem lesz hiány a rendezvény hétvégéjén, Siófokon!

A nevezés feltételeit és további információkat a linkre kattintva találhat!

A sajtóközlemény ide kattintva letölthető!

Kép