Már csak néhány napig van lehetősége a településeknek a Nemzeti Regatta seregszemléjére nevezni!

A kétnapos rendezvényt, amely idén 2019. június 1-2-án kerül megrendezésre Siófokon, az idei Budapest Boat Show keretében jelentette be hivatalos sajtótájékoztatón Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója és dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

 2019-ben a már hagyományőrző célú fesztivált negyedik alkalommal rendezik meg a szervezők. A színpadi beszélgetés során a főszervezők elmondták, hogy a Nemzeti Regatta egyik leglátványosabb programja az a vitorlásverseny, mely során Magyarország településeinek csapatai mérkőzhetnek meg egymással. Rendkívül figyelemfelkeltő, kedvcsináló és utánpótlást nevelő, ugyanakkor amatőr versenyről van szó. A legénységek esetében számos közéleti szereplő, színművész, sportoló képviseli saját települését a hétköznapi emberekkel egy csapatban.

 „A rendezvény – bár a vitorlázásról és a Balatonról szól – túlmutat a térségen, igyekszik bevonni az ország egyéb turisztikai desztinációit és a nagyközönséget is. Szeretnénk ráirányítani a figyelmet gyönyörű tavunkra, a magyar vitorlássportra, de egyszersmind megmutatni a résztvevő települések, vidékek értékeit, turisztikai látványosságait is.” – nyilatkozta Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

„A Magyar Vitorlás Szövetség első perctől kezdve örömmel fogadta a kezdeményezést, felismerve annak jelentőségét, meggyőződve arról, hogy azon kívül, hogy a vitorlássportot népszerűsítő rendezvényről van szó, ez a találkozás ennél többről szól. Számos olyan jelentkezőt tudtunk meggyőzni a vitorlázás szépségeiről, akik közül többen már rendszeresen vesznek részt egyéb vitorlás versenyeken vagy rendezvényeken. „– mondta dr. Kollár Lajos, az MVSZ elnöke.

Nem feltétlenül van szükség komoly vitorlázó múltra, hiszen a vitorlásversenyhez idén is a szervezők biztosítanak egyforma hajókat, képzett kormányosokkal, melyek biztosítják az esélyegyenlőséget a csapatok között a versenyben. A végleges lebonyolítási rend ismertetésére, valamint a hajók sorsolására májusban, Siófokon, a Balaton közepén egy hajón kerül majd sor, amely sajtóeseményen a települések képviselői is megjelennek. A 2018. évi vitorlásversenyen Balatonkenese vitte el az első helynek járó díjat, így a BAHART 2019-es hajózási szezonjában a Nemzeti Regatta elnevezésű motoros hajó a Balatonkenese nevet is viselni fogja.

Az országos esemény mottója: „A Balaton nem csak a régióban élőké, hanem egyben Nemzeti Kincsünk is!”. A rendezvényen Magyarország bármely települése bemutathatja saját értékeit, tradícióit, ízvilágát, programkínálat, ezért érdemes jelentkezni erre az egyedülálló eseményre.

A kétnapos siófoki fesztiválon a települési megjelenés komoly marketingértékkel bír, számos színvonalas települési megjelenéssel találkozhattunk évről évre, mint például a 2018-as évben a zirci betyárokkal, akik tavaly elvitték a standszépségverseny első helyezéséért járó díjat. Az elmúlt három év egyértelműen bizonyította, hogy a Nemzeti Regatta egy igen komoly közönségsikert hozó rendezvény, amely minden évben ad valami újat mind programkínálatát tekintve, mind pedig a résztvevők számát illetően. Az első két rendezvény alkalmával 30, majd 38 települési csapatot köszönthettünk, a tavalyi évben ez a szám már 50 csapatra bővült, a szervezők az idei évben szintén maximum ennyi csapat jelentkezését tudják elfogadni. Idén – számos rendszeresen visszatérő település mellett – már biztosan találkozhatunk a csapatok között Győrrel, Moháccsal, Harkánnyal vagy az idén újként nevező Gyenesdiással, valamint a már sokat emlegetett - Borsod megyei apró falu - Füzér egyik lehetséges vetélytársával - a tőle 30 km-re fekvő - Gönc településével.

A családi fesztiválon gazdag, ingyenes programlehetőségek közül tudnak majd választani a Siófokra látogatók, gyerekprogramok, egészségsziget, koncertek – Vastag Csaba, Irigy Hónaljmirigy, Péterfy Bori & Love Band, Hooligans - valamint a települések különböző produkciói és a versenyek is izgalmas programoknak ígérkeznek. A rendezvény háziasszonya az idei évben is Ördög Nóra lesz, a házigazda pedig Borbély Ferenc, aki egyben a vitorlásverseny szakértő kommentátora is.

A nevezni kívánó települések a www.nemzetiregatta.hu oldalról is letölthetik a nevezési lapot, az érdeklődők ugyanitt tájékozódhatnak a versenyekről, illetve a napi aktualitásokról.

Interjúkérés lehetősége:

Gátonyi Barbara marketing munkatárs

E-mail: gatonyi.barbara [kukac] bahart.hu

Tel.: +36 (20) 294-9220

 

 

 

Kép