Zirc beszámolója a 2018. évi Nemzeti Regattáról

Beszámoló a ZIRC-i  megjelenésről

Idén ismét részt vett városunk a Nemzeti Regattán, Magyarország településeinek vitorlás fesztiválján, amelyet 2018.június 9-10-én rendeztek meg Siófokon.

A Nemzeti Regatta több, mint egy vitorlás program, több helyszínen, több témában zajlanak az események. A Balatonon a vitorlásversenyek, a Sió csatornán a sárkányhajó futamok, a nagyszínpadon a települések bemutatkozó műsorai, illetve művészek szórakoztató előadása folyik, óriáskivetítőn a futamok közvetítését követhetjük Ördög Nóra és Borbély Ferenc műsorvezetők tolmácsolásában, az Ízek utcájában készülnek a finom étkek, amelyeket mindkét napon szakértő zsűri bírál, a településstandok pedig szeretettel várják a látogatókat, hogy megmutassák értékeiket. Mindemellett számos kiegészítő programelem is színesíti a rendezvényt, kicsiknek Gyereksziget, felnőtteknek a társadalmi szerepvállalás jegyében Egészségsziget is van.

ZIRC 7 fős amatőr vitorláscsapata a vitorlásversenyen az 1. előfutamban, az előzőleg kisorsolt Zefír nevű vitorláson versenyzett Pilisjászfalu, Nagykőrös, Orfű, Füzér és Fonyód csapatával. Éppen, hogy rajthoz álltak, pontosabban hajóztak, fellőtték a viharjelzést, ezért vissza kellett térniük a kikötőbe, pedig még a nézőhajóra is felszálltunk, hogy drukkoljunk nekik. Tóth Gábor a zirci vitorlázók kapitánya együtt tartotta csapatát-Ungvári Attilát, Bárány Juditot, Nagy Adriennt, Kovács Attilát, Hoffer Ildikót és Janni Mátét- amíg hamarosan újra vízre szállhattak. A továbbjutás ugyan nem sikerült a negyeddöntőbe, de elmondhatjuk, hogy hősiesen helyt álltak a versenyen.

A sárkányhajós megmérettetésben megismétlődött a tavalyi történet. 2017-ben Balatonföldvárt sorsolták ki az ellenfelünknek, akik 38 nyertes futammal lettek a győztesei a sárkányhajó versenynek. Idén pedig Paks lett a vetélytárs a 4. futamban, akik meg az idei sárkányhajós nyertesek. Az eső is ugyanúgy esett a zirciek evezése alatt, mint tavaly. Se előtte, se utána, csak éppen akkor. Csombor Bence a zirci sárkányhajós csapat kapitánya szervezésében keményen edzettek Győrben a Rába Dragon Sárkányhajó Klub jóvoltából, amelynek meg is lett az eredménye, ugyanis a vígaszfutam révén két nyertes futamban is jeleskedett a csapatunk. A partról lelkesen szurkoló bakonyiak büszkén élhették át azokat a pillanatokat, amikor Zirc győzelmét harsogták a mikrofonba, névszerint is megemlítve őket, vagyis Csombor Bencét, Répás Tibort, Répásné Schofhauzer Évát, Kucsera Katát, Bertalan Évát, Hevesi Grétát, Tóth Krisztiánt, Hevesi Petrát, Kovács Krisztinát és Vörösházi Gábort.

BÜSZKÉK VAGYUNK A ZIRCI VITORLÁZÓ ÉS SÁRKÁNYHAJÓS CSAPATOKRA !

Közben a Települések utcájában megépítettük a Lókötő Csárda névre hallgató standunkat. Csárdadesignereink – Szurgyi Zsuzsanna és Wolfné Litter Beáta -tervei alapján létrehoztunk egy olyan autentikus, hangulatában a kort idéző csárdát, amelynek nagy sikere volt mind a látogatók, mind a többi kiállító, mind a szervezők körében. Standunkon és környezetében mindig volt élet, szerettek bennünket az emberek. Ivanovics Imre csapatunk oszlopos tagja szüntelenül játszotta tangoharmonikáján a talpalávalót és kérésre elhúzta bárkinek a nótáját. Szombaton Dékmár Szabolcs, a híres „vőfélyből lett betyár” és 3 gyermeke invitálta az érdeklődőket a betyárpróbák teljesítésére, közös táncra, nótázásra. Nagy tapssal díjazták, amikor Dékmár Gergő fiatalkora ellenére eljárta a pálinkaforgató és a botos táncot, lánytestvérei pedig gyönyörű népviseletben ropták az arra járókkal. Szabolcs vidám invitálásának hatására több külföldi (pl. még brazil vendégek is) és belföldi vendég is kiállta a betyárpróbát vagy a csárdabéli szépasszonnyá válás ceremóniáját. Erről egy tanúsítványt és Deutsch Zoltán által készített „Betyárjelölt” érmet kaptak a bátrak, amelyet majd Zircen a XX. Bakonyi Betyárnapokon válthatnak be hitelt érdemlő oklevélre. Szurgyi Zsuzsanna népi kismester oktató a rendezvény ideje alatt csuhé kézműves bemutatót tartott. Vasárnap megérkeztek a hírhedt bakonyi betyárok is Somogyi Tamás és Csizmadia Géza főbetyárok vezetésével. Schmidt Attila és felesége Jeney Tímea, Száva Zoltán és kedves Családja , valamint Magyar Lajos betyár. Állandó ostorcsattogtatás, fegyverdurrogtatás, nótázás, mulatozás és nevetés jellemezte a zirci standot a látogatók nagy örömére. Csárdabéli szépasszonyaink – Kucseráné Kata és Bieberné Réz Ágnes igazi bakonyi vendégszeretettel kínálta a standunkat felkeresőket, a legifjabb csárdabéli lányunk Nagy Luca pedig korhű ruhában betyárokat meghazudtoló módon bánt a karikás ostorral. Mikor megfáradtak betyárjaink megmártóztak ruhástól a Balaton vízében a többi fürdőző nagy meglepetésére. Egyből körözést adtunk ki ellenük, a Krúdy és Petőfi sétányon kiragasztottuk a Wanted plakátokat és 10 000 pengőt ígértünk a kézrekerítőknek. Elmondhatom, hogy nem sokáig tartott a fürdős kiruccanásuk, hamar megkerültek.

Vasárnap benevezett településünk a főzőversenybe is egytálétel kategóriában. Somogyi Tamás mesterszakács irányításával a betyártársak és a csárdabéli szépasszonyok segédletével készült a kondérban a Bakonyi zsivány tokány friss juhtúrós, kapros nokedlivel. Hát csak annyit mondhatok, hogy akinek nem jutott belőle, nagyon bánhatja……Ha tízszer ekkora adagot főznek, az is elfogyott volna!!! Ugyan dobogós helyet nem ért el az étel, de a zirci csapat tagjai jóízűen ették és a végén még a szájukat is megnyalták…… „Aki nem hiszi, járjon utána!”

A két nap folyamán több rendkívüli pillanatban is volt részünk.

Szombaton Répás Tibor és Répásné Schofhauzer Éva sárkányhajósaink gyermekei – Nóra és Attila- éppen a 8. életévüket töltötték be, így rögtönöztünk egy szülinapi köszöntést a kitelepült tűzoltóság aktív közreműködésével.

Vasárnap pedig volt egy névnaposunk is. Hevesi Grétát ünnepeltük, amelyhez a kellő hangulatot Gréta elrablása teremtette meg, akit kedvese Tóth Krisztián - vállalva a deresre húzást - mentett meg a bakonyi betyárok karjaiból.

De Ördög Nóra sem úszta meg, az élő közvetítés alatt Őt is elrabolták betyárjaink, majd az ünnepélyes eredményhirdetésen a nagyszínpadon Csizmadia Géza közreműködésével Csárdabéli szépasszonnyá avattuk és meghívtuk a jelenlévőkkel együtt a XX. Bakonyi Betyárnapokra.

A standunknál megjelent egy szlovén legénybúcsús csapat is, akik a vőlegény nősülésére gyűjtöttek. A közös nótázás után adtunk nekik 20 000 pengőt.

Kelemen Emese a rendezvény főszervezője is több alkalomml felkereste a zircieket, míg nem egy óvatlan pillanatban elkapták betyárjaink és jól megtáncoltatták. Emese meghatottan vette át Hoffer Ildikó kerámiaművész nevére dedikált albumát, amely ajándék által ki szerettük volna fejezni köszönetünket a sok munkájáért, a profi és korrekt szervezésért.

A Siófok katamarán kapitánya Németh Péter, akit csak Nemo kapitányként ismernek hajós körökben, szintén járt a betyárcsárdánkban és nagyon jól érezte magát ott. Elmondása szerint Zirc a kedvenc csapata. Még ma is őrzik a tavalyi regattán tőlünk kapott színes papírhajókat, amelyeket saját szemünkkel láthattunk az esti bulihajón, amikor meglátogattuk a fedélzeten. Jóleső érzés volt, hogy így emlékeznek ránk.

Természetesen Siófokra is vittünk magunkkal a népszerűségnek örvendő, palackozott Bakonyi friss levegőből, a Reguly múzeum ütőfás mézeskalácsaiból, Bognár Anita festett mézeskalácsából, amelyet arra érdemes látogatóknak adtunk díjazásként. Apátsági sörrel, helyi, a Bagolyvárban készült szörpökkel és lekvárokkal, a Vezír Hús Coop Kft. zsivány-és parasztkolbászaival tudtuk megkínálni kiemelt vendégeinket. Bízunk benne, hogy a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont, valamint a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház családi múzeum belépői és a Hotel Szarvaskút vacsora vouchere is olyan nyertesek kezébe kerültek, akik valóban ellátogatnak városunkba a közeljövőben és hírét viszik bakonyi szép élményeiknek.

Igaz, hogy több fronton kellett helyt állnunk, de összekötötte és felismerhetővé tette csapattagjainkat külső megjelenésben a jól láthatóan viselt Zirc logós kendő és kitűző, belsőben pedig az a közös cél, hogy méltóképpen képviseljük Zircet a Nemzeti Regattán, vigyük hírét a Bakony értékeinek, megőrizzük tavalyi eredményeinket, átörökítsük a hagyományainkat, népi kultúránk egyes elemeit, hiszen „mi mindnyájan egy hajóban evezünk.”

Mindkét napon civil ruhás zsűri tagok járták a települések utcáját és pontozták, amit ott tapasztaltak. Ennek végeredményeként született meg az első hely a Legszebb település stand kategóriában. …és igen, jól sejtik: ZIRC lett a győztes. Az elmúlt 2 év Nemzeti Vágtás település bemutatkozás 1 helyének (2017-ben 72 település közül), a tavalyi Nemzeti Regattás Legszebb település stand 3. helyének (38 település közül) és az idei 1. helynek (51 település közül) az elnyerése azért nem volt véletlen!!!!!! Rengeteg munka, önzetlen odaadás, lelkesedés, jó csapat, segítőkész támogatók állnak mögötte és valljuk be őszintén, azért tudnak valamit ezek a híres bakonyi betyárok és asszonyaik is!!! Ha ebben bárki is kételkedne, jöjjön el a XX. Bakonyi Betyárnapokra Zircre augusztus 3-4-én, ahol személyesen is megtapasztalhatja, hogy mi a sikerüknek a titka.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani segítő partnereinknek, akik nagyban hozzájárultak a városunk színvonalas megjelenéséhez és a kiemelkedő eredményéhez.

Támogatóink:

Akli Majorért Műemlék Alapítvány, Bagolyvár Fogadó, Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB., Bieberné Réz Ágnes, Bognár Anita, Csetényi Sütöde, Deutsch Lézer, dr. Vermes Tamás, Gyűszűkék Foltvarró Klub, Hoffer Ervin, Hoffer Ildikó,

Hotel Szarvaskút, Jagudits Péter, Kalandhegy Eplény, Kasper Ágota, Kovács Endre, Kucsera Jánosné. Németh Attila, Piller Pék, Reguly Antal Múzeum és Népi kézműves Alkotóház, Segítő Kezek Háza, Somogyi Tamás, Szurgyi Zsuzsanna, Ungvári Attila, Vecsey András, Vezír Hús Coop Kft., WB-Iron Papírbolt, Wolfné Litter Beáta, Zirc Kultúrájáért Alapítvány, Zirci Ciszterci Látogatóközpont

 

Az eseményről, a zirci standról, a versenyekről rengeteg fénykép és számos videó készült, amelyek a www.zirc.hu városi honlapon és a ZIRC-Turizmus facebook oldalon  megtekinthetőek. A videókat Bieber Istvánnak, a fotókat pedig Horváth Norbertnek köszönhetjük. Továbbá hamarosan kerülnek fel fotók a rendezvény saját honlapjára is. (www.nemzetiregatta.hu). Kövessék, ígérem a „zirci bakonyiak” onnan sem fognak kimaradni!!

Zirc, 2018. június 18.

Hevesiné Németh Mariann
turisztikai referens
Zirc Városi Önkormányzat

 

Kép