A BAHART idén is új hajó átadásával indította el a hajózási szezont!

A most átadott hajó eredeti váza a 60-as években az egykori Szovjetunió területén, az Ilyichevski hajójavítóban épült. 1999-ben került hazánkba a hajó és a BEATRIX nevet kapta. A 2000-es évek második felében már üzemen kívül állt Vácott, majd 2011-ben egy újabb tulajdonosváltás után Budapestre került, végül 2014-ben felújítandó hajóként vásárolta meg a Balatoni Hajózási Zrt. A hajót 2015 januárjában a Sió csatornán át a Balatonra vontatták, majd még abban az évben a szezon után megkezdődött a hajó felújítása.

A hajó a Nemzeti Regatta elnevezésű vitorlásverseny mindenkori győztes településének nevét viseli egy éven át. 2016-ban a hagyományteremtő céllal indított fesztiválon 30 versengő település közül a házigazda Siófok város került ki győztesen, és ezzel érdemelte ki, hogy az új hajó névadója legyen az idei hajózási szezonban.

Az átépítés és felújítás során a BAHART, szem előtt tartva a fogyasztói igényeket és utazási szokásokat, több újdonságot is tervezett. A „Nemzeti Regatta” a már Balatonon szolgáló testvérhajóitól (Lelle, Szántód, Fonyód motorosok) eltérő térkialakításának köszönhetően mozgáskorlátozott vizesblokkal, ugyanezen célnak megfelelően szélesebb be/ki szállító ajtókkal rendelkezik, valamint a hátsó nyitott fedélzet megújított tetőkialakítással szolgálja majd a kényelmesebb utazást. A hajó orrsugár-kormányt kapott, valamint áttervezett hajóorr (bulba) és far került kialakításra a kedvezőbb hullámkeltés elérése érdekében. A Nemzeti Regatta motoros lesz a második akadálymentes fedélzettel rendelkező hajó a Balatonon a tavaly átadott Siófok katamarán mellett.

A hajót saját beruházás keretében újította fel a BAHART. A munkálatok során a teljes belső tér megújult modern bútorzattal, nyitott körbejárható, akadálymentes felső fedélzet került kialakításra, valamint a mai kor követelményeinek megfelelően klíma, fűtés, wifi szolgáltatás is rendelkezésére áll majd az utazóközönségnek. Az átépítés és felújítás költségvetése  nagyságrendileg 150 Millió Ft-ot tett ki.

 Érdekes adatok a Nemzeti Regatta motorosról és a felújítási munkálatokról:

Teljes hossz

33,5 m

Teljes szélesség:

5,3 m

Fix pont magasság üresen:

6,3 m

Merülés legnagyobb terhelésnél:

1,6 m

Főmotorok teljesítménye:

2*~300 LE

Teljes tömege:

99,3 t

Utasbefogadó képessége:

180 fő

0,6 tonna speciális alapozó és fedőfesték

67 m2 üvegfelület

~1000 méter különböző anyagú és átmérőjű csőhálózat

5 km kábel,


„A balatoni turizmus fejlesztésében, élénkítésében fontos szerepe lesz a közlekedés fejlesztésének is. Ezen belül a közösségi hajózás is fontos szerepet kap, cél, hogy az idelátogatók minél nagyobb arányban vegyék igénybe a víziközlekedést, amelyet dinamikusabbá, rugalmasabbá kell tennünk. A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly adta át a forgalomnak a Siófok katamaránt, valamint a mai napon a Nemzeti Regatta motorost, mely nagyszabású, többszáz milliós, ugyanakkor teljes mértékben saját BAHART forrásból megvalósult beruházások eredményei. A BAHART nagy várakozással tekint a következő évek Balatonra irányuló fejlesztései elé, melyek történelmi léptékű fejlődést tesznek lehetővé a Társaság számára. Mindez további lökés ad a régió gazdasági pozíciójának és turisztikai megítélésének javulásához is.” - mondta el a tájékoztatón Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

Az idei évben a Nemzeti Regatta Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválján 2017. június 10-11-én már 50 település mérheti össze tudását a különböző versenyszámokban és a győztes település nevét viseli majd a 2018-as hajózási szezonban a Nemzeti Regatta motoros hajó.


Nemzeti Regatta Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja 2017

Siófok, 2017. június 10-11.

A Társaság 2016-ban hagyományteremtő szándékkal életre hívta a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja nevet viselő kétnapos rendezvényt. A résztvevő 30 település, az 5000 fős közönség és a média körében az esemény a pozitív fogadtatásra lelt, így a BAHART Siófok város támogatásával – a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében – ismét kétnapos fesztiválra, és a Magyar Vitorlás Szövetség szakmai bonyolításában amatőr vitorlásversenyre invitálja Magyarország településeit a Balaton nyári fővárosába. Az idei évben várhatóan már 50 település résztvevői versenyeznek a vitorláshajók fedélzetén, és mutatkoznak be a parti fesztivál keretében. A nézőhajókról, a partról és a kivetítőkön is jól követhető vitorlásversenyen elsősorban nem profi vitorlázók vesznek részt a szervezők által biztosított egyforma vitorlásokon, hanem ismert közéleti szereplők, időnként akár vitorlázási rutin nélkül. A fesztivál keretében a közönség így a gazdaság, a kultúra, a művészet, a politika, a sport, a média világából találkozhat hírességekkel, akik saját településüket két napon át képviselik vízen és szárazföldön sportolva, főzve, színpadon bemutatkozva, komolykodva és nevetve.

Az esemény több mint egy vitorlásverseny! A Siófokra látogató 50 település saját gasztronómiai és turisztikai értékeit, hagyományait és nevezetességeit egyedi arculattal díszített kültéri sátorstandokon mutatja be. Látványos és komoly küzdelmet ígér a Sió csatornán zajló Sárkányhajó verseny is. A résztvevő települések a színpadi bemutatkozás lehetőségével élve teret kapnak művészi produkció bemutatására, színpadi beszélgetésekre. A településekre jellemző ízvilágot, borokat a Települési Ízek Utcájában kóstolhatják meg az érdeklődők. Mindezek segítségével a kilátogatók egy hétvége alatt a házigazda nevezetességei mellett az ország legszebb helyeit, különlegességeit és értékeit is megismerhetik a Balaton partján. Változatos, színes, vonzó családi programokat kínálnak a Szervezők kicsiknek és nagyoknak, melyekre a belépés díjtalan!

Az elmúlt két évben számos újítást vezetett be a Balatoni Hajózási Zrt. az utastájékoztatás és az utazási élmény fokozása terén, ezek közül mindenképpen kiemelésre méltó a BAHART megújult honlapja. Említhetjük továbbá a közforgalmú kikötőkben és a hajózás közben is elérhető, adatforgalmi korlátozásokat nem tartalmazó ingyenes WIFI szolgáltatás biztosítását is, mely hosszú évek óta alapelvárásként jelentkezett az utazók részéről. A menetjegyek mellé minden utas idén is megkapja a célállomásokon működő partnerek, szolgáltatók ajánlatait is, így számos élményt tudnak a kuponokkal kedvezményesen igénybe venni a hajózás mellett.

Az idei évben a gyerekek számára is tartogat meglepetést a Társaság, a már húsvéttól kapható Playmobil gyerekjegy megvásárlásakor a hajózási élmény mellett egy ajándékfigurát is kapnak a gyerekek. Programhajó kínálat is tovább színesedik a magyar tengeren és újabb programokkal bővül a gyerekeknek szóló Varázshajó szolgáltatás, újra megjelenik a tavon az operett műfaja és idén is várják az utasokat borkóstolós hajóval, bulihajókkal, kulturális programot kínáló élményhajóval és Minimax gyerekhajóval.

Kép