Már azt is tudjuk, hogy a résztvevő települések melyik vitorlással vágnak neki a Nemzeti Regattának!

A helyszínválasztás oka: Stratégiai együttműködési megállapodás aláírása a MAHART és a BAHART között

A Balatoni Hajózási Zrt., mint a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja elnevezésű kétnapos rendezvény főszervezője –  stratégiai partnere a MAHART jóvoltából – a Rákóczi motoros fedélzetén, egy dunai hajózásra invitálta a sajtó munkatársait, meghívott vendégeit, valamint a versenyen résztvevő települések képviselőit. A helyszínválasztás korántsem volt véletlen. A Balatoni Hajózási Zrt. hosszú évtizedeken keresztül a MAHART leányvállalataként működött személyszállító hajóival nemzeti kincsünk, a Balaton legfrekventáltabb kikötőiben. A társaság 2009-től már önálló részvénytársaságként működött és a Balaton-parti települési önkormányzatok tulajdonába került. Az egykori anyavállalathoz fűződő szakmai kapcsolatokat a BAHART új vezetése az elmúlt két év során fel kívánta éleszteni. A MAHART vezetése szintén nyitott volt a kapcsolatok újraépítésre és a szakmai tapasztalatok, tudás intézményesített cseréjére. Ennek eredményeként kötött a két hajózási társaság stratégiai együttműködési megállapodást a Nemzeti Regatta sajtótájékoztatójának keretében május 24-én. A jövőben a két cég számos területen – így az értékesítés, műszaki fejlesztések, hajós foglalkoztatással kapcsolatos témákban – folytat majd egyeztetéseket és szakmai kérdésekben közösen lép majd fel az érdekek egységes képviselete céljából.

A sajtótájékoztató hivatalos részét Dónucz László a Nemzeti Regatta szervező bizottságának elnöke nyitotta meg, aki rövid visszatekintést adott a tavalyi, első rendezvényről, és annak sikeres fogadtatásáról. A résztvevőket az eseménnyel kapcsolatban ezt követően Kollár József a BAHART vezérigazgatója, a házigazda település részéről Hamvas Péter Siófok város alpolgármestere, és az esemény szakmai védnökeként Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke köszöntötte. Mivel az esemény a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat egyik fontos állomása, ezért a résztvevőket a bevezetőben Kiss Ádám projektvezető invitálta Siófokra, a Balatonra.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) a tavasz folyamán többször is meghosszabbította a Nemzeti Regattára történő nevezési határidőt. A szervezők a tavalyi sikereken fel buzdulva azt a nem titkolt célt tűzték maguk elé, hogy idén akár 50 települést is vendégül lássanak a Balaton partján. A Siófokon rendelkezésre álló parti és vízi infrastruktúrát tekintve, ez egyébként a maximum is, amit a szervezők színvonalasan ki tudnának szolgálni a két nap során. Fontos célként kezelték a szervezők azt is, hogy növeljék a nem Balaton-parti települések arányát, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a Balaton nem csak a régiókban élőké, hanem nemzeti kincsünk.

„Külön öröm volt számunkra, hogy néhány kivételtől eltekintve a tavalyi résztvevők idén is azonnal jelentkeztek, ugyanakkor sikerült megnyernünk egy sor új települést is, melynek révén elmondhatjuk, hogy az induló csapatok kétharmada már nem a Balaton partjáról, hanem az ország más részeiből érkezik!” – emelte ki Dónucz László.

A május 24-ei hajósorsolást végül 38 település várta izgatottan, hogy megtudja melyik hajóval kezdi meg június 10-én az amatőr vitorlás pályaversenyt. Komoly vitorlás múltra egyébként egyik csapatnak sincs szüksége, hiszen az egyforma, ún. one design vitorláshajókat a szakképzett kormányossal együtt a BAHART biztosítja, ezzel is megteremtve az egyenlő indulási esélyeket.

Minden vitorlásra 7 fős települési legénység ül fel a hivatalos, előre kijelölt és szakképzett kormányos mellett, és így küzdenek meg a szombati előfutamokban, majd a vasárnapi negyeddöntőkben (24 csapat), az elődöntőben (12 csapat) és döntőben (6 csapat) a dobogós helyekért. Természetesen idén is szinte minden hajón találtunk olyan résztvevőt, akinek valamilyen kötődése mégis csak van a vitorlázáshoz.

Teljesül ugyanakkor a szervezők azon elvárása is, hogy a települések olyan csapattagokat is neveztek, akik valamilyen szempontból értéket jelentenek a résztvevő településnek, így például színművészek, zenészek, sportolók, médiaképviselők, tehát a helyi vagy tágabb értelemben vett közélet szereplői. „Bár versenyről van szó, de sokkal lényegesebb, hogy ezen a két napon mindenki egymásra mosolyogjon, és a csapattagok nevetve és tisztaszívvel képviseljék településüket.” – hangsúlyozta Kollár József. Ismert személyekből, hírességből idén sem lesz hiány, a közönség találkozhatott többek között olimpiai bajnokokkal, humoristákkal, színészekkel és televíziós személyiségekkel.

A sorsolás

 

A sorsolás további eredményeit megtekintheti az alábbi linkekre kattintva:

Hajók rajtsorszám sorsolása Települések sorsolása a vitorláshajókhoz Negyeddöntőkbe jutott 24 csapat sorsolása a vitorláshajókhoz Elődöntőbe jutott 12 csapat sorsolása a vitorláshajókhoz Döntőbe jutott 6 csapat sorsolása a vitorláshajókhoz

Több mint egy vitorlásverseny…

Az akár nézőhajókról, valamint a színpad mellett felállított óriáskivetítőn is figyelemmel kísérhető, a Kékszalagról már ismert Borbély Ferenc szakértő kommentálásával zajló vitorlásverseny mellett minden bizonnyal szintén látványos izgalmakat tartogat a Sió csatornán megrendezésre kerülő sárkányhajó verseny is, ebben a számban tavaly az inkább vitorlázásról ismert Balatonfüred városa diadalmaskodott.

A két nap során a résztvevő települések bemutatkoznak a nagyszínpadon is, ahol a háziasszony szerepkörében Ördög Nóra közreműködik. A csapatokkal és az általuk képviselt magyarországi településekkel a Települési Ízek Utcájában lehet még ismerkedni, ahol a sátorstandokon mindenki bemutatja saját látnivalóit és elkészíti a település jellegzetes ételkülönlegességét is a szakértő zsűri számára.

A különböző versenyszámokat külön-külön is szakértő zsűri bírálja el, sok értékes, látványos és a település hírnevét öregbítő díj talál gazdára a kétnapos fesztivál keretében, így a benevezett települések biztosan nem térnek haza üres kézzel, csakis tele balatoni élményekkel!

A szervezők tényleg minden korosztálynak kínálnak programot, kikapcsolódási lehetőséget a parton és vízen egyaránt. Sokak kedvencei lépnek fel a színpadon, koncertet ad a Margaret Island, a Hooneybeast, valamint a Hooligans! Az egészséges életmód jegyében szűrővizsgálatokon és tanácsadásokon lehet részt venni. Természetesen a gyerekeket is rengeteg felfedeznivaló játék és program várja a helyszínen.

A győztes egyik jutalma…

A BAHART személyhajóinak döntő többsége Balaton-parti települések nevét viseli. A főszervező felajánlásából a győztes település egyik jutalma idén is az lesz, hogy a BAHART nagypénteken átadott legújabb hajója – a NEMZETI REGATTA motoros – a következő szezonban az első helyezett település nevét viseli majd. A szervezők titkon azt remélik, hogy a 2018-as szezonban talán meglephetik a Balatonnál nyaralókat egy távoli magyarországi település nevét viselő hajóval!

A Siófok város támogatásával megvalósuló szezonindító esemény kiváló lehetőséget biztosít a településmarketingre, míg a szurkolóknak, érdeklődőknek a gazdag és színes, ingyenes programkínálat miatt érdemes ezt a hétvégét Siófokon tölteni.

Kép