Miről szól és hogyan zajlik majd a Nemzeti Regatta?

Már csak másfél hónap és Magyarország települései egy amatőr vitorlásverseny keretében mérik össze tudásukat, és a Balatonra irányuló reflektorfényben mutathatják be saját értékeiket, hagyományaikat. Javában zajlanak a nevezések, folyamatosan bővül a parti kísérőprogramok köre és a szervezők gőzerővel dolgoznak azon, hogy június 11-12-én az ország egy fesztivál keretében egymásra mosolyogjon Siófokon.

De miről szól és hogyan zajlik majd a Nemzeti Regatta Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja?

A kétnapos esemény alapját az a vitorlásverseny adja, melynek professzionális lebonyolítására a Magyar Vitorlás Szövetség jelenti a garanciát. A versenyre nevező településeknek ugyanis sem hajót, sem szakképzett legénységet nem kell magukkal hozniuk. A Szövetség biztosít egyforma feltételeket és esélyeket garantáló vitorláshajókat, valamint szakértő kormányosokat, akik a települések által kiállított csapatokat irányítják a verseny során. A szervezők a nagyságrendileg 50 meghívott település figyelmét éppen ezért hívták fel arra, hogy a profi vitorlázók helyett és mellett, sokkal inkább olyan személyeket is nevezzenek a csapatukba, akik valamilyen értéket jelentenek adott település számára, például ismert közéleti személyek, sportolók, zenészek, színészek.

A Balatoni Hajózási Zrt., mint az esemény főszervezője, komoly hangsúlyt helyez arra, hogy a vitorlásverseny úgy kerüljön megrendezésre, hogy az a partról is jól követhető legyen, valamint hogy akár délelőtt, akár délután jönnek ki az érdeklődők a siófoki hajóállomásra, mindenképpen lássanak vitorlásversenyt. Ez a cél úgy valósulhat meg, hogy közvetlen partközelben kerül majd kijelölésre sárga felfújt műanyag bójákkal egy versenypálya, így akár szabadszemmel is követhető lesz a hajók mozgása a partról. Minden bizonnyal látványos lesz ugyanakkor a versenyt élő kameraképpel egy hatalmas kivetítőn megtekinteni, hiszen a hajók GPS jelei, a versenyeredmények, a sorrendek folyamatosan láthatóak lesznek Borbély Ferenc szakértő házigazda kommentálásával kísérve.

A hajók kiosztását és ez által az indulási sorrendeket sorsolással határozzák meg a szervezők a benevezett települések számára. Június 11-én, szombaton 2 előfutamra kerül sor napközben, futamonként 18 hajóval, azaz 18 település részvételével. Minden hajó két, nagyjából 20-30 perce kört megy. Mindkét előfutamban további három csoportba sorolják a hajókat, melyek egymás után 3 perces indítással kezdik meg a versenyt. Mindkét előfutamból 6 hajó jut tovább. Ennek megfelelően a délutáni döntőben 12 csapat verseng majd a Nemzeti Regatta fődíjáért. A települések versenye mellett jótékonysági futamokat, valamint a BAHART Regatta amatőr vitorlásversenysorozat futamát is láthatják majd a kilátogató nézők. Vitorlásból tehát biztosan nem lesz hiány ezen a hétvégén Siófokon!

A vízen zajló versenyt gazdag és színes programkínálat egészíti ki a parton, így válik a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében megrendezésre kerülő esemény Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiváljává. A versenyre nevező települések bemutathatják értékeiket, hagyományaikat, felhívhatják a figyelmet saját természeti szépségeikre. A Települési Ízek Utcájában mindenki elkészítheti jellegzetes ételét, valamint sárkányhajózásban is megmérettethetik magukat a települések.

A szervezők – Siófok város támogatásával – minden kilátogató családnak hagyományteremtő módon szeretnének látványos szabadtéri szórakozási lehetőséget nyújtani. Ördög Nóra, az esemény háziasszonya színvonalas színpadi beszélgetésekkel, koncertekkel (Magna Cum Laude, The Biebers, Honeybeast, Apacuka) vár minden korosztályt. A legkisebbeket a Héttenger Kalózai programjai várják, kézműves foglalkozásokkal, szerepjátékokkal, fa és animációs játékokkal, arc és kőfestéssel szórakoztatják majd a gyerekeket. Playmobil gyerekjátszó sarokban legózhatnak a kicsik, ezen kívül balatoni kabala figurákkal, többek között Füred Kapitánnyal és Süsüvel fényképezhetnek. Bábszínházi és meseelőadások színesítik tovább az eseményt. 

Az egészségmegőrzés jegyében változatos prevenciós programok hívják fel a figyelmet a nyári veszélyekre, mint a bőr és a szem védelmére, a káros UV sugárzás hatásaira. Ingyenes szűrővizsgálatokon lehet majd részt venni, és véradásra is egész nap lesz lehetőség.

Kép