A Nemzeti Regatta védnökei
Kollár József- A Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója
Dr. Kollár Lajos - A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke


A Nemzeti Regatta házigazdái
Ördög Nóra
Borbély Ferenc

A Nemzeti Regatta védnökeinek meghívása

Kollár József
-
A Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója

A Balatoni Hajózási Zrt. stratégiai fontosságúnak tekinti, hogy gazdasági tevékenysége mellett aktív, kezdeményező szerepet töltsön be a régió társadalmi életében is, elősegítve egyebek mellett a helyi és országos turisztikai célokat.

Ennek szellemében szerveztük meg 2016-ban – a 170-edik hajózási szezonban – a Nemzeti Regattát, Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Az volt a célunk, hogy olyan rendezvényt indítsunk útjára, amely – bár a vitorlázásról és a Balatonról szól – túlmutat a térségen, igyekszik bevonni az ország egyéb településeit és a nagyközönséget is. Szerettük volna ráirányítani a figyelmet gyönyörű tavunkra, a magyar vitorlássportra, de egyszersmind megmutatni a résztvevő települések értékeit, turisztikai látványosságait is.

Az első Regattát egyöntetű lelkesedés övezte a különféle szereplők, szervezetek részéről, a több ezer fős rendezvényt szeretettel fogadták szűkebb és tágabb környezetünkben egyaránt, e mellett a média részéről is kiemelt érdeklődés kísérte. A visszajelzések alapján teljesült a kitűzött cél: sikerült örömet szerezni az idelátogatóknak, a résztvevők jól érezték magukat Siófokon, ahol két napig minden a vitorlázásról, a vízről, és a gondtalan jókedvről szólt, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Külön örömömre szolgált, hogy a résztvevő 30 település képviselőinek jó része már a helyszínen jelezte, hogy 2017-ben is szeretne részt venni az eseményen. Meggyőződésem, hogy a Nemzeti Regatta – sportértéke mellett – közösségformáló erővel is bír és láthatóan hagyományteremtő kezdeményezés lesz. A vitorlabontás tehát sikeres volt, éppen ezért 2017-ben már 50 település részvételével szervezzük meg a rendezvényt, még színesebb és gazdagabb programkínálattal.

A fenti gondolatok jegyében ajánlom megtisztelő figyelmükbe a Nemzeti Regattát, amelyen szeretettel várjuk az ország településeinek csapatait és az érdeklődőket egyaránt, június 10-11-én, a siófoki kikötőben!


Dr. Kollár Lajos

-
A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke

Egy évvel ezelőtt nagy izgalommal készültünk az Nemzeti Regattára. A kezdeményezésről tudtuk, hogy nemes célokat szolgál, A kezdeményezésről tudtuk, hogy nemes célokat szolgál, de mint minden új ötlet, így ez is nehéz feladat elé állított minket. Szerencsénk volt, az a közeg akiket megszólítottunk szeretettel fogadta a rendezvényt. Szerencsénk volt, mert kegyes volt hozzánk az időjárás, ami a vitorlásversenyek rendezésében mindig egy jelentős rizikófaktor. Idén már megfelelő tapasztalatok birtokában nagyobb bátorsággal várjuk a 2017-es Nemzeti Regatta lebonyolítását. Mi, akik évtizedek óta vitorlázunk tudjuk, hogy mennyi örömöt ad a vízi élet, egészségessé alakítja az emberek gondolkodásmódját, egymásról alkotott véleményüket, és nem utolsó sorban tiszteletre, önmérsékletre oktat, melyhez igazodnunk kell, ha vízre szállunk. Tavaly számos olyan ember volt a legénység között, akik először tapasztalták meg ezt az örömet és a tél folyamán sokan kérdezték meg tőlem, hogy biztos lesz-e folytatás? Köszönet a BAHART-nak, hogy újra élére állt ennek a rendezésnek, és idén is Siófokon, a Balaton déli partjának fővárosában újra találkozhatunk. Nagyon remélem, hogy idén is kedvező időjárási körülmények között tudjuk lebonyolítani a versenyt, nagy szeretettel várjuk a profi és amatőr vitorlázókat, hogy egy jó hangulatú versenyen mérhessék össze az ország különböző régiójából érkező csapatok ügyességüket. Jó szelet, kellemes időtöltést kívánok minden résztvevőnek!


A Nemzeti Regatta házigazdáinak meghívása

Ördög Nóra

Kevés olyan rendezvény van, amelynek a fejlődését, növekedését a kezdetektől figyelemmel kísérhetem résztvevőként is. Óriási élmény volt látni, hogy milyen látványos fejlődésen ment át a Balaton szezonnyitó fesztiválja – úgy, hogy már a legelsőt is hatalmas érdeklődés övezte. Még több település, még felkészültebb csapatok, még fergetegesebb hangulat – én erre számítok a 2018-as Nemzeti Regattán. Boldog vagyok, hogy ismét találkozhatunk Siófokon!

Borbély Ferenc

Két évvel ezelőtt, az indulásnál mindenki abban bízott, hogy jó lesz. Azután jó lett. A második NR még nagyobbat szólt. Tudtuk előre, mert beleraktunk „apait, anyait” mindent, amit csak tudtunk. Ma pedig, itt a finisben a 3. előtt, már alig van kérdés. Teljes fordulaton dübörög a gépezet, mennek az előkészületek a maguk útján. Kivétel nélkül, mindenki élvezi, hogy tagja lehet egy nagyszerű előkészítő és kivitelező csapatnak. Én is! Ami azonban a legfontosabb, hogy június 9-10-én a siófoki NR vitorlásfesztiválon ismét találkozunk. Aki még gondolkodik, annak halkan jegyzem meg: vétek lenne kihagyni. Viszont látásra tehát Siófokon. Addig is, jó szelet mindenkinek!