Javában zajlik a 2017. évi Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja nevet viselő kétnapos esemény szervezése, így június 11-én Siófokon az is eldől, melyik település nevét viseli a most átadott hajó a 2018-as szezonban!

Célegyeneshez közeledik a települések nevezése

A nagy érdeklődésre és a még folyamatban lévő önkormányzati egyeztetésekre való hivatkozással a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) meghosszabbította a Nemzeti Regattára történő nevezési határidőt. Magyarország települései ennek megfelelően 2017. április 28-áig jelezhetik részvételi szándékukat a két napos fesztiválra. Valóban nem árt sietniük azoknak a településeknek, akik Siófokon június 10-11-én a Balatonra irányuló reflektorfényben kívánják bemutatni saját értékeiket, látnivalóikat, ízvilágukat, mivel már a tavalyi évet meghaladó számú nevezés érkezett a szervezőkhöz. Az eseményre kilátogatók már biztosan találkozhatnak többek között olyan nagyvárosok csapataival, mint Budapest, Győr, Pécs, Veszprém, Zalaegerszeg, de Balaton parti települések mellett az ország különböző részeiről is érkeznek további résztvevők, így említhető Makó, Szentes, Cegléd, Dunaharaszti vagy akár Pilisjászfalu is. A hivatalosan nevezett településekről naprakész információ az esemény honlapján található.

A szinte jelképesnek nevezhető 50.000 Ft-os nevezési díjért cserébe, a bemutatkozási lehetőségen túl a települési csapatok számos versenyszámban mérhetik össze felkészültségüket, ügyességüket a komoly díjakért folyó küzdelmek során. A győztes település egyik jutalma idén is az lesz, hogy a nagypénteken átadott legújabb hajó a következő szezonban a település nevét viseli Így a 2018-as szezonban talán meglepheti a Balatonnál nyaralókat a vízen egy távoli magyarországi település nevét viselő hajó! Nevezni tehát továbbra is lehet és érdemes!

A leggyakoribb kérdés: „Nincs vitorlásunk, nem is tudunk vitorlázni! Hogyan vegyünk így részt?”

A vitorlás pályaversenyhez a szakképzett kormányossal együtt a BAHART biztosítja sorsolást követően az egyébként egyforma, ún. one design vitorláshajókat, ezzel is megteremtve az egyenlő indulási esélyeket. Minden vitorlásra 7 fős települési legénység ül fel a hajó hivatalos, előre kijelölt és szakképzett kormányosa mellett, és az előfutamokban, a középfutamban, majd a vasárnapi döntőben küzdenek meg a dobogós helyekért. Tavaly szinte minden hajón találtunk olyan résztvevőt, akinek valamilyen kötődése van a vitorlázáshoz, pedig a vitorlás rutin és tapasztalat abszolút nem elvárás, feltétel. A szervezők sokkal inkább várnak az idei évben is olyan csapattagokat, akik valamilyen szempontból értéket jelentenek a résztvevő településnek, így például színművészek, zenészek, sportolók, médiaképviselők, tehát a helyi vagy tágabb értelemben vett közélet szereplői. Bár versenyről van szó, de sokkal lényegesebb, hogy ezen a két napon mindenki egymásra mosolyogjon, és a csapattagok nevetve és tisztaszívvel képviseljék településüket. Ismert személyekből, hírességből tavaly sem volt hiány, a közönség találkozhatott többek között olimpiai bajnokokkal, humoristákkal, színészekkel és televíziós személyiségekkel.

Mit láthat a közönség? Kinek szól az esemény?

A Nemzeti Regatta egy a Siófoki Hajóállomástól néhány száz méterre bójákkal kijelölt pályán zajlik a Balaton vízén. A kilátogató érdeklődők így akár szabad szemmel is követhetik az eseményeket a mólóra kisétálva, de a verseny testközelből akár nézőhajókról is megtekinthető, valamint a színpad mellett felállított óriáskivetítőn is figyelemmel kísérhető, a Kékszalagról már ismert Borbély Ferenc szakértő kommentálásával. A vitorlásverseny mellett minden bizonnyal szintén látványos izgalmakat tartogat a Sió csatornán megrendezésre kerülő sárkányhajó verseny is, ebben a számban tavaly az inkább vitorlázásról ismert Balatonfüred városa diadalmaskodott.

A két nap során a résztvevő települések bemutatkoznak a nagyszínpadon is, ahol a háziasszony szerepkörében Ördög Nóra közreműködik. A csapatokkal és az általuk képviselt magyarországi településkel a Települési Ízek Utcájában lehet még ismerkedni, ahol a sátorstandokon mindenki bemutatja saját látnivalóit és elkészíti a település jellegzetes ételkülönlegességét is a szakértő zsűri számára.

A különböző versenyszámokat külön-külön is szakértő zsűri bírálja el, sok értékes, látványos és a település hírnevét öregbítő díj talál gazdára a kétnapos fesztivál keretében, így a benevezett települések biztosan nem térnek haza üres kézzel, csakis tele balatoni élményekkel!

A szervezők tényleg minden korosztálynak kínálnak programot, kikapcsolódási lehetőséget a parton és vízen egyaránt. Sokak kedvencei lépnek fel a színpadon, koncertet ad a Margaret Island, a Kállay Sanders Band, valamint a Hooligans! Az egészséges életmód jegyében szűrővizsgálatokon és tanácsadásokon lehet részt venni. Természetesen a gyerekeket is rengeteg felfedeznivaló játék és program várja a helyszínen.

Érdemes tehát a csapatoknak nevezni, hiszen az év egyik legjelentősebb kulturális, és szezonindító eseménye kiváló lehetőséget biztosít a településmarketingre, míg a szurkolóknak, érdeklődőknek a gazdag és színes, ingyenes programkínálat miatt érdemes ezt a hétvégét Siófokon tölteni.

 

Kapcsolódó tartalmak

Teltház! 52 település nevezett be a nyár első balatoni fesztiváljára!

Teltház! 52 település nevezett be a nyár első balatoni fesztiváljára!

Fergeteges koncertekkel és színes programokkal indul a június az idén 50 éves házigazda Siófok városában! A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) és szervezőtársai 2018. június 9-10-én a Nemzeti Regatta Magyarország Településeinek Vitorlásfesztiválján újra várják a települési csapatokat és a kilátogató érdeklődőket az idén várossá válásának 50. évfordulóját ünneplő Sófokra.

Már csak néhány települési hely kiadó a siófoki  Nemzeti Regattára, a nyár első balatoni fesztiváljára!

Már csak néhány települési hely kiadó a siófoki Nemzeti Regattára, a nyár első balatoni fesztiváljára!

50 magyarországi település mutatkozhat be az idén 50 éves házigazda Siófok városában! A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) és szervezőtársai 2018. június 9-10-én a Nemzeti Regatta Magyarország Településeinek Vitorlásfesztiválján újra várják a települési csapatokat, illetve a kilátogató érdeklődőket az idén várossá válásának 50. évfordulóját ünneplő Sófokra, a Balaton nyári fővárosába. Folyamatosan érkeznek a települési nevezések a kétnapos országos seregszemlére, melynek ismét Ördög Nóra lesz az egyik házigazdája. A szervezők a népszerű fesztiválra és települési seregszemlére már csak néhány nevezést tudnak fogadni a bűvös 50-es szám eléréséig!

50 magyarországi település mutatkozhat be a siófoki Nemzeti Regattán a nyár első balatoni fesztiválján!

50 magyarországi település mutatkozhat be a siófoki Nemzeti Regattán a nyár első balatoni fesztiválján!

A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) már tavaly novemberben hivatalosan is bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Kijelölésre került már a kétnapos esemény időpontja is: 2018. június 9-10-én várják a települési csapatokat, illetve a kilátogató érdeklődőket a jövőre várossá válásának 50. évfordulóját ünneplő Sófokra, a Balaton nyári fővárosába.