A sorsolásra egy hajón, a Dunán került sor!

A sorsolásra egy hajón, a Dunán került sor!

A helyszínválasztás oka: Stratégiai együttműködési megállapodás aláírása a MAHART és a BAHART között

A Balatoni Hajózási Zrt., mint a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja elnevezésű kétnapos rendezvény főszervezője –  stratégiai partnere a MAHART jóvoltából – a Rákóczi motoros fedélzetén, egy dunai hajózásra invitálta a sajtó munkatársait, meghívott vendégeit, valamint a versenyen résztvevő települések képviselőit. A helyszínválasztás korántsem volt véletlen. A Balatoni Hajózási Zrt. hosszú évtizedeken keresztül a MAHART leányvállalataként működött személyszállító hajóival nemzeti kincsünk, a Balaton legfrekventáltabb kikötőiben. A társaság 2009-től már önálló részvénytársaságként működött és a Balaton-parti települési önkormányzatok tulajdonába került. Az egykori anyavállalathoz fűződő szakmai kapcsolatokat a BAHART új vezetése az elmúlt két év során fel kívánta éleszteni. A MAHART vezetése szintén nyitott volt a kapcsolatok újraépítésre és a szakmai tapasztalatok, tudás intézményesített cseréjére. Ennek eredményeként kötött a két hajózási társaság stratégiai együttműködési megállapodást a Nemzeti Regatta sajtótájékoztatójának keretében május 24-én. A jövőben a két cég számos területen – így az értékesítés, műszaki fejlesztések, hajós foglalkoztatással kapcsolatos témákban – folytat majd egyeztetéseket és szakmai kérdésekben közösen lép majd fel az érdekek egységes képviselete céljából.

A sajtótájékoztató hivatalos részét Dónucz László a Nemzeti Regatta szervező bizottságának elnöke nyitotta meg, aki rövid visszatekintést adott a tavalyi, első rendezvényről, és annak sikeres fogadtatásáról. A résztvevőket az eseménnyel kapcsolatban ezt követően Kollár József a BAHART vezérigazgatója, a házigazda település részéről Hamvas Péter Siófok város alpolgármestere, és az esemény szakmai védnökeként Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke köszöntötte. Mivel az esemény a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat egyik fontos állomása, ezért a résztvevőket a bevezetőben Kiss Ádám projektvezető invitálta Siófokra, a Balatonra.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) a tavasz folyamán többször is meghosszabbította a Nemzeti Regattára történő nevezési határidőt. A szervezők a tavalyi sikereken fel buzdulva azt a nem titkolt célt tűzték maguk elé, hogy idén akár 50 települést is vendégül lássanak a Balaton partján. A Siófokon rendelkezésre álló parti és vízi infrastruktúrát tekintve, ez egyébként a maximum is, amit a szervezők színvonalasan ki tudnának szolgálni a két nap során. Fontos célként kezelték a szervezők azt is, hogy növeljék a nem Balaton-parti települések arányát, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a Balaton nem csak a régiókban élőké, hanem nemzeti kincsünk.

„Külön öröm volt számunkra, hogy néhány kivételtől eltekintve a tavalyi résztvevők idén is azonnal jelentkeztek, ugyanakkor sikerült megnyernünk egy sor új települést is, melynek révén elmondhatjuk, hogy az induló csapatok kétharmada már nem a Balaton partjáról, hanem az ország más részeiből érkezik!” – emelte ki Dónucz László.

A május 24-ei hajósorsolást végül 38 település várta izgatottan, hogy megtudja melyik hajóval kezdi meg június 10-én az amatőr vitorlás pályaversenyt. Komoly vitorlás múltra egyébként egyik csapatnak sincs szüksége, hiszen az egyforma, ún. one design vitorláshajókat a szakképzett kormányossal együtt a BAHART biztosítja, ezzel is megteremtve az egyenlő indulási esélyeket.

Minden vitorlásra 7 fős települési legénység ül fel a hivatalos, előre kijelölt és szakképzett kormányos mellett, és így küzdenek meg a szombati előfutamokban, majd a vasárnapi negyeddöntőkben (24 csapat), az elődöntőben (12 csapat) és döntőben (6 csapat) a dobogós helyekért. Természetesen idén is szinte minden hajón találtunk olyan résztvevőt, akinek valamilyen kötődése mégis csak van a vitorlázáshoz.

Teljesül ugyanakkor a szervezők azon elvárása is, hogy a települések olyan csapattagokat is neveztek, akik valamilyen szempontból értéket jelentenek a résztvevő településnek, így például színművészek, zenészek, sportolók, médiaképviselők, tehát a helyi vagy tágabb értelemben vett közélet szereplői. „Bár versenyről van szó, de sokkal lényegesebb, hogy ezen a két napon mindenki egymásra mosolyogjon, és a csapattagok nevetve és tisztaszívvel képviseljék településüket.” – hangsúlyozta Kollár József. Ismert személyekből, hírességből idén sem lesz hiány, a közönség találkozhatott többek között olimpiai bajnokokkal, humoristákkal, színészekkel és televíziós személyiségekkel.

A sorsolás

 

A sorsolás további eredményeit megtekintheti az alábbi linkekre kattintva:

Több mint egy vitorlásverseny…

Az akár nézőhajókról, valamint a színpad mellett felállított óriáskivetítőn is figyelemmel kísérhető, a Kékszalagról már ismert Borbély Ferenc szakértő kommentálásával zajló vitorlásverseny mellett minden bizonnyal szintén látványos izgalmakat tartogat a Sió csatornán megrendezésre kerülő sárkányhajó verseny is, ebben a számban tavaly az inkább vitorlázásról ismert Balatonfüred városa diadalmaskodott.

A két nap során a résztvevő települések bemutatkoznak a nagyszínpadon is, ahol a háziasszony szerepkörében Ördög Nóra közreműködik. A csapatokkal és az általuk képviselt magyarországi településekkel a Települési Ízek Utcájában lehet még ismerkedni, ahol a sátorstandokon mindenki bemutatja saját látnivalóit és elkészíti a település jellegzetes ételkülönlegességét is a szakértő zsűri számára.

A különböző versenyszámokat külön-külön is szakértő zsűri bírálja el, sok értékes, látványos és a település hírnevét öregbítő díj talál gazdára a kétnapos fesztivál keretében, így a benevezett települések biztosan nem térnek haza üres kézzel, csakis tele balatoni élményekkel!

A szervezők tényleg minden korosztálynak kínálnak programot, kikapcsolódási lehetőséget a parton és vízen egyaránt. Sokak kedvencei lépnek fel a színpadon, koncertet ad a Margaret Island, a Hooneybeast, valamint a Hooligans! Az egészséges életmód jegyében szűrővizsgálatokon és tanácsadásokon lehet részt venni. Természetesen a gyerekeket is rengeteg felfedeznivaló játék és program várja a helyszínen.

A győztes egyik jutalma…

A BAHART személyhajóinak döntő többsége Balaton-parti települések nevét viseli. A főszervező felajánlásából a győztes település egyik jutalma idén is az lesz, hogy a BAHART nagypénteken átadott legújabb hajója – a NEMZETI REGATTA motoros – a következő szezonban az első helyezett település nevét viseli majd. A szervezők titkon azt remélik, hogy a 2018-as szezonban talán meglephetik a Balatonnál nyaralókat egy távoli magyarországi település nevét viselő hajóval!

A Siófok város támogatásával megvalósuló szezonindító esemény kiváló lehetőséget biztosít a településmarketingre, míg a szurkolóknak, érdeklődőknek a gazdag és színes, ingyenes programkínálat miatt érdemes ezt a hétvégét Siófokon tölteni.

Kapcsolódó tartalmak

Jövő júniusban újra Nemzeti Regatta és települési fesztivál Siófokon, gazdag családi programkínálattal!

Jövő júniusban újra Nemzeti Regatta és települési fesztivál Siófokon, gazdag családi programkínálattal!

Hivatalosan is bejelentette a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), hogy jövőre is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Kijelölésre került már a kétnapos esemény időpontja is: 2018. június 9-10-én várják a települési csapatokat, illetve a kilátogató érdeklődőket a jövőre várossá válásának 50. évfordulóját ünneplő Sófokra, a Balaton nyári fővárosába. 

Alsóörs a Nemzeti Regatta vitorlásverseny idei győztese.

Alsóörs a Nemzeti Regatta vitorlásverseny idei győztese.

Füzér, a Nemzeti Vágta nyertese épphogy csak lecsúszott a dobogóról... Az összetett települési vetélkedésben Baja vitte el a fődíjat.

Teljesült a szervezők célja, hiszen a hétvégén valóban egymásra mosolygott az ország Siófokon. Közönségsikerrel, teltházzal zajlott a balatoni szezonkezdés első nagy családi fesztiválja, ahol a Nemzeti Regatta 38 település részvételével lebonyolított vitorlásversenyét Alsóörs nyerte.

Vajon melyik település nevét viseli a Balaton legújabb hajója jövőre? Június 11-én ez is kiderül!

Vajon melyik település nevét viseli a Balaton legújabb hajója jövőre? Június 11-én ez is kiderül!

Nagypénteken, 2017. április 14-én adta át ünnepélyesen a forgalomnak Dr. Mosóczi László a Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes-államtitkára a BAHART új hajóját, a Nemzeti Regatta nevű motorost! A modern hajó egyúttal az amatőr vitorlásverseny tavalyi győztesének, Siófok városnak a nevét is viseli az idei hajózási szezonban, így a hajó teljes neve: Nemzeti Regatta 2016 Siófok