Balatoni Hajózási Zrt.
A Balatoni Hajózási Zrt. a Balaton legrégebbi és legnagyobb hajózási társasága 2016-ban működésének 170. évfordulóját ünnepelte.

Számos szolgáltatást és programlehetőséget kínálva szolgálja nemzeti kincsünket: a Balatont.
Tevékenységei között megtalálható a személyhajózás- és kompközlekedés, a vitorláskikötők és közvetlen vízparti kempinghelyek üzemeltetése, családi és céges rendezvények, illetve vitorlásversenyek szervezése.
A fentiekben jelzett jeles jubileum méltó megünneplésére – hagyományteremtő szándékkal – a társaság életre hívta a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja elnevezésű kétnapos rendezvényt.

A Balatoni Hajózási Zrt., a várossá válásának 50. évfordulóját ünneplő Siófok város támogatásával a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében ismét kétnapos fesztiválra, és a Magyar Vitorlás Szövetség szakmai bonyolításában amatőr vitorlásversenyre invitálja Magyarország településeit a Balaton nyári fővárosába, Siófokra.

2018. június 9-10 között harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzeti Regatta a BAHART szervezésében.
A vitorlás hajók fedélzetén és a siófoki hajóállomáson 50 település résztvevői mutatkoznak be.
Közéleti szereplők akár vitorlázási rutin nélkül. Résztvevők a gazdaság, a kultúra, a művészet, a politika, a sport világából, vagy hétköznapi emberek, akik saját településüket két napon át vízen és földön sportolva, főzve, színpadon bemutatkozva, komolykodva és nevetve, tiszta szívvel képviselik a többezres közönség előtt.

A vitorlás sport szempontjából…
…figyelemfelkeltő
Mert sportolói a nehéz körülmények között is képesek nemzetközi szintű eredmények elérésére. Európa- és világbajnokságokat nyerve, az olimpián kiemelkedően szerepelve büszkén állnak dobogóra Magyarország profi vitorlás versenyzői.
…kedvcsináló
Mert ellentétben a közhiedelemmel, a vitorlázás nem csak a gazdagok, hanem mindenki sportja.
Egyhetes nyári tábor után, már gyerekkortól, biztosan fogva a kormányt, bátran szelik a habot kicsik és nagyok. Hozzáértő kapitánnyal pár órára is kedvező árakkal vitorlást bérelhetnek a családok, baráti társaságok.
…utánpótlást nevelő
Mert fontos, hogy minél több tehetséges fiatal kötődjön a sportághoz. Rendszeres edzéseik és testi, illetve mentális felkészülésük biztosítva legyen.

Településmarketing szempontból…
…értékteremtő
A két nap alatt Siófokra látogató 50 település saját gasztronómiai és turisztikai értékeit, hagyományait és nevezetességeit egyedi arculati elemeivel kültéri sátorstandon mutathatja be.
…hagyományőrző
A résztvevő települések a színpadi bemutatkozás lehetőségével élve teret kapnak akár filmvetítés, akár művészi produkció bemutatására, színpadi beszélgetésekre is. A településükre jellemző ízek, borok bemutatására a Települési Ízek Versenye ad lehetőséget.
…országimázs építő
A rendezvény több ezer főt jelentő látogatói köre a Balaton partján, egy hétvége alatt Siófok nevezetességei mellett az ország legszebb helyeit, különlegességeit és értékeit is megismerheti a színpadi és standon való bemutatkozások révén.