A Nemzeti Regatta védnökei
Kollár József- A Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója
Dr. Kollár Lajos - A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke
Witzmann Mihály - Országgyűlési képviselő
Dr. Lengyel Róbert - Siófok polgármestere
Dr. Guller Zoltán - A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója
Szita Károly - Kaposvár Város polgármestere, A BHSE tiszteletbeli elnöke, 
                          Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke
Balassa Balázs - Szigliget polgármestere, Balatoni Szövetség Elnöke
Holczhauser András - A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára
Hoffmann Henrik - A Residence Balaton és a Residence Ózon szállodák 
                                    tulajdonos-igazgatója, A Balatoni Turizmus Szövetség és 
                                    a Balatoni Hajózási Sport Egyesület elnöke 

A Nemzeti Regatta házigazdái
Ördög Nóra
Borbély Ferenc

A Nemzeti Regatta védnökeinek meghívása

Kollár József
-
A Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója

A Balatoni Hajózási Zrt. stratégiai fontosságúnak tekinti, hogy gazdasági tevékenysége mellett aktív, kezdeményező szerepet töltsön be a régió társadalmi életében is, elősegítve egyebek mellett a helyi és országos turisztikai célokat.

Ennek szellemében szerveztük meg 2016-ban – a 170-edik hajózási szezonban – a Nemzeti Regattát, Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Az volt a célunk, hogy olyan rendezvényt indítsunk útjára, amely – bár a vitorlázásról és a Balatonról szól – túlmutat a térségen, igyekszik bevonni az ország egyéb településeit és a nagyközönséget is. Szerettük volna ráirányítani a figyelmet gyönyörű tavunkra, a magyar vitorlássportra, de egyszersmind megmutatni a résztvevő települések értékeit, turisztikai látványosságait is.

Az első Regattát egyöntetű lelkesedés övezte a különféle szereplők, szervezetek részéről, a több ezer fős rendezvényt szeretettel fogadták szűkebb és tágabb környezetünkben egyaránt, e mellett a média részéről is kiemelt érdeklődés kísérte. A visszajelzések alapján teljesült a kitűzött cél: sikerült örömet szerezni az idelátogatóknak, a résztvevők jól érezték magukat Siófokon, ahol két napig minden a vitorlázásról, a vízről, és a gondtalan jókedvről szólt, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Külön örömömre szolgált, hogy a résztvevő 30 település képviselőinek jó része már a helyszínen jelezte, hogy 2017-ben is szeretne részt venni az eseményen. Meggyőződésem, hogy a Nemzeti Regatta – sportértéke mellett – közösségformáló erővel is bír és láthatóan hagyományteremtő kezdeményezés lesz. A vitorlabontás tehát sikeres volt, éppen ezért 2017-ben már 50 település részvételével szervezzük meg a rendezvényt, még színesebb és gazdagabb programkínálattal.

A fenti gondolatok jegyében ajánlom megtisztelő figyelmükbe a Nemzeti Regattát, amelyen szeretettel várjuk az ország településeinek csapatait és az érdeklődőket egyaránt, június 10-11-én, a siófoki kikötőben!


Dr. Kollár Lajos

-
A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke

Egy évvel ezelőtt nagy izgalommal készültünk az Nemzeti Regattára. A kezdeményezésről tudtuk, hogy nemes célokat szolgál, A kezdeményezésről tudtuk, hogy nemes célokat szolgál, de mint minden új ötlet, így ez is nehéz feladat elé állított minket. Szerencsénk volt, az a közeg akiket megszólítottunk szeretettel fogadta a rendezvényt. Szerencsénk volt, mert kegyes volt hozzánk az időjárás, ami a vitorlásversenyek rendezésében mindig egy jelentős rizikófaktor. Idén már megfelelő tapasztalatok birtokában nagyobb bátorsággal várjuk a 2017-es Nemzeti Regatta lebonyolítását. Mi, akik évtizedek óta vitorlázunk tudjuk, hogy mennyi örömöt ad a vízi élet, egészségessé alakítja az emberek gondolkodásmódját, egymásról alkotott véleményüket, és nem utolsó sorban tiszteletre, önmérsékletre oktat, melyhez igazodnunk kell, ha vízre szállunk. Tavaly számos olyan ember volt a legénység között, akik először tapasztalták meg ezt az örömet és a tél folyamán sokan kérdezték meg tőlem, hogy biztos lesz-e folytatás? Köszönet a BAHART-nak, hogy újra élére állt ennek a rendezésnek, és idén is Siófokon, a Balaton déli partjának fővárosában újra találkozhatunk. Nagyon remélem, hogy idén is kedvező időjárási körülmények között tudjuk lebonyolítani a versenyt, nagy szeretettel várjuk a profi és amatőr vitorlázókat, hogy egy jó hangulatú versenyen mérhessék össze az ország különböző régiójából érkező csapatok ügyességüket. Jó szelet, kellemes időtöltést kívánok minden résztvevőnek!


Witzmann Mihály

- Országgyűlési képviselő

A tavalyi évben megrendezett Nemzeti Regatta sikere jól mutatja, hogy kellő odafigyeléssel, tenni akarással új és nagyszerű dolgok hívhatók életre a Balatonon. Az esemény nagyszerűségét a balatoni táj szépsége, a vitorlázás élményei és a sokszínű kísérőprogramok egyaránt garantálják. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Nemzeti Regatta beváltotta a hozzá fűzött reményeket és nemzeti összetartozásunk egy új jelképeként, valódi közösségi élményt nyújtott a résztvevők számára.
Ismerve a jövőbeli elképzeléseket és a térségben tervezett beruházásokat, biztosan állíthatjuk, hogy a Magyar Tenger történelmi lehetőség kapujában áll. Ugyanis soha ennyi fejlesztési forrás és talán soha ekkora figyelem nem kísérte még nemzeti kincsünk sorsának alakulását.
A Balaton sikere és a térség fejlődése pedig mindannyiunk alapvető érdeke. A sikerhez azonban nem csak fejlesztések kellenek, hanem szükség van a térség értékeinek felkarolására is. Azokra az értékekre gondolok, amelyek egymást erősítve, csakis együtt képesek a Balaton különleges varázsát közvetíteni. A kristálytiszta víz, a virágzó szőlő- és borkultúra, a gasztronómia, a hagyományok, az egyre színvonalasabb szolgáltatások és természetesen a minőségi programok egytől egyig ide sorolhatók.
Ebben a gazdag kompozícióban a Nemzeti Regatta méltó helyet foglal el, hiszen az élvezetes kikapcsolódást, a baráti kapcsolatok erősítését és a versenyzés örömteli izgalmát biztosítva, kiváló hírnöke a Balatonnak és a vitorlázásnak.
Mint a rendezvény védnöke szívből kívánom, hogy az idei évben még több település részvételével egyre ismertebb és népszerűbb legyen a verseny, s ezáltal a Balaton és a vitorlázás is.
Tartalmas kikapcsolódást és jó szelet kívánok Mindannyiunknak!


Dr. Lengyel Róbert

- Siófok polgármestere

Nagy öröm számomra, hogy a hajózási társaság Siófok támogatásával Siófokon hívott életre tavaly egy igazi balatoni, és egy igazi magyar hagyományteremtő rendezvényt, a Nemzeti Regattát. Megtisztelő, hogy védnöke lehetek az ország településeit „csatába” hívó, és ezreket a Nyár Fővárosába csábító második vitorlásfesztiválnak.
A város 2017-ben is színes programkínálattal, látványosságokkal, barátsággal és szeretettel vár minden résztvevőt a verseny ideje alatt és azon túl is!


Dr. Guller Zoltán

-
A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőjeként nagy örömmel vállaltam el a Nemzeti Regatta védnökségét. A Balaton az egyik legszebb és legkedveltebb régiónk, amelyben még rengeteg lehetőség rejlik és ami éppen ezért kiemelt desztinációként jelenik meg a turizmusfejlesztés jövőbeni irányai között. A közelmúltban elfogadott „balatoni csomag” célja, hogy a fejlesztési forrásokat mind a helyi lakosok és szolgáltatók, mind pedig az ideérkező vendégek megelégedésére, hatékonyan használjuk fel.
Ehhez - a forrásokon túl - szükség van olyan vállalkozásokra, szervezetekre, amelyek képesek élni a lehetőségekkel, és amelyek elkötelezettek abban, hogy értéket teremtsenek a balatoni turizmus területén. Éppen ezért jószívvel támogatom a megszokott kereteken túllépő új ötleteket, programokat, mint amilyen a Nemzeti Regatta is.
A rendezvény úgy épít a Balaton egyik természetes lehetőségére, a vitorlázásra, hogy közben a szélesebb közönség számára is érdekessé, elérhetővé és vonzóvá teszi ezt a gyönyörű sportot. Külön öröm, hogy a rendezvény a balatoni szezont kicsit kihúzva, a szárazföldi kísérő programokkal és a településeknek biztosított megjelenési lehetőséggel országos kitekintésű turisztikai eseménnyé is válik.
Őszintén remélem, hogy a tavalyi sikeres rajtot követően a Nemzeti Regatta hagyománnyá válik. Bízom benne, hogy olyan népszerű rendezvénnyé növi ki magát, amelyre az ország minden tájáról érkeznek az érdeklődők, újabb és újabb rajongókat szerezve a Balatonnak és a vitorlás sportnak.


Szita Károly
-
Kaposvár Város polgármestere, A BHSE tiszteletbeli elnöke, Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke

A Balaton valóban nemzeti kincs, ez derült ki az elmúlt évben, amikor hagyományteremtő céllal első alkalommal rendeztük meg a Nemzeti Regattát. Azért kezdeményeztük ezt az oldott hangulatú találkozót, hogy felhívjuk hazánk valamennyi településének, s polgárainak figyelmét a magyar tengerre, s azért is, hogy a résztvevők is megismerhessék egymás értékeit. Tavaly harminc település csatlakozott felhívásunkhoz, nekik köszönhetően mindnyájan gazdagabbá váltunk. Biztos vagyok benne, hogy ígéretes jövő előtt áll a Nemzeti Regatta, s mind több város mutatkozik be a Balaton partján.


Balassa Balázs

- Szigliget polgármestere, Balatoni Szövetség Elnöke

Eddigi életemet a Balatonnál éltem le, így büszkén vallom magamat „balatoni embernek”. Mindig fontos volt számomra tenni azért, hogy a településem, Szigliget és a térség még élhetőbb legyen és megőrizze értékeit. Úgy gondolom, ahogy az ember idősödik, egyre jobban értékeli azt a csodát, amely körül veszi őt. Bármerre járok a Balaton régióban, mindenhol magával ragad a térség sokszínűsége, a települések egyedisége és a tavunk varázsa. A nádasokkal szegélyezett víztükre mindig új élményt, felfrissülést ígér mindazok számára, akik ellátogatnak hozzánk. Mikor azt kérdezik, mi jut eszembe először a Balaton kapcsán, az első szó, ami megfogalmazódik bennem a tisztelet. Tisztelem, mint egy éltető tavat és egy veszélyeket is magában hordozó kikapcsolódási lehetőséget. A Balatoni Szövetség elnökeként nagyon jó kezdeményezésnek tartom a Nemzeti Regattát. Ez a rendezvény is bizonyítéka annak, hogy egy jó ötlet, amely mellé társult egy színvonalas szervezés, milyen sok embert tud megmozgatni. Ez elsősorban nem egy verseny, számomra inkább a települések seregszemléje, ahol lehetőség nyílik értékeink bemutatására. Nagy öröm számomra, hogy részese lehettem és lehetek ennek a rendezvénynek, melyre ezúton is hívom mindazokat, akik szeretnének még többet megtudni térségünkről, illetve a helyszínen élnék át a vitorlásverseny hangulatát.


Holczhauser András

- A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára

A Magyar Vitorlás Szövetség vezetése jelen volt a Nemzeti Regatta gondolatának megszületésekor és örömmel vállalt partnerséget a BH Zrt-vel az esemény szervezésében. Az esemény ráirányítja a figyelmet és hirdeti a vitorlázás értékeit, lehetőséget nyújt a balatoni vitorlás turizmus és versenysport bemutatására, mely az MVSz legfontosabb céljaival összhangban segíti népszerűsíteni sportágunkat. Az MVSz és tagszervezetei sportdiplomáciai sikere, hogy idén öt rangos világ– és Európa bajnokságot rendezhetünk a Balatonon. Egy-egy esemény szervezésekor a résztvevők biztonsága és a magas szakmai minőség biztosítása kiemelt feladata szövetségünknek. A Nemzeti Regatta vízi programjain a résztvevő csapatokat a nemzetközi versenyeinket is szervező legfelkészültebb szakemberink segítik majd, hogy felejthetetlen hétvégét tölthessenek el a Balatonon és vigyék a vitorlázás jó hírét az ország minden tájára.
Jó szórakozást és jó szelet kívánok minden résztvevőnek!


Hoffmann Henrik

- A Residence Balaton és a Residence Ózon szállodák tulajdonos-igazgatója, 
A Balatoni Turizmus Szövetség és a Balatoni Hajózási Sport Egyesület elnöke

Gyerekkorom óta vitorlázom. Számomra a víz örök szerelem.
A magyar tenger csodálatosabb hely, mint ahogy sokan gondoljuk. A vitorlázás az a sportág, amin keresztül ez igazán megmutatható. A vízről megérkezni valahová különleges esemény. Siófok immár hagyományosan, idén is csábít kicsit és nagyot, vízpartit és szárazföldit, embert próbáló erőfeszítésekkel, felejthetetlen élményekkel gazdagodva megérkezni a Nemzeti Regatta otthonába győztesként.
A kiváló kezdeményezés méltó módon mutatja meg a Balaton és az egész nemzet sokszínű szépségét, ide várjuk szeretettel az ország összes települését, a tó szerelmeseit egy jó hangulatú hétvégére. Jó szelet!


A Nemzeti Regatta házigazdáinak meghívása

Ördög Nóra

A tavalyi Nemzeti Regatta az egész családomnak hatalmas élmény volt. Nem gyakran szokott előfordulni, de a programokat látva mindenképpen szerettem volna, ha a férjem és a gyerekeim is elkísérnek erre a rendezvényre, ahol én ugyan tettem a dolgomat a színpadon, de fél szemmel folyamatosan követtem őket is, ahogy elvegyülnek a színes forgatagban. A Balaton és a gyönyörű siófoki móló látványa a rengeteg vitorlással teljesen lenyűgözte őket. De nagy kedvenc lett a Játéksziget és az Ízek utcája is, ahol a résztvevők településeik legjellegzetesebb ételeit készítették a látogatóknak. Mindeközben a színpadon jobbnál-jobb koncertek és a települések hangulatos produkciói követték egymást, de a fő attrakció természetesen maga a regatta volt, amelyet hatalmas kivetítőkön követve izgulhattunk végig. Nagyon boldog vagyok, hogy idén is meghívást kaptam erre a fantasztikus eseményre, nagyon várom a 2017. évi Nemzeti Regattát. Jó lesz újra Siófokon lenni, és eltölteni egy vidám hétvégét! Remélem, találkozunk!

Borbély Ferenc

2016-ban még arról írtam itt a Nemzeti a Regatta kapcsán, hogy mi mindent jelent számomra a Balatonhoz, a hajózáshoz, a szélhez és a vízhez fűződő kapcsolatom.
Az ott megfogalmazottak, mit sem változtak az eltelt egy év alatt. Röviden összefoglalva, a szimbiózis ma is töretlen.
Ami azóta más lett, az a Nemzeti Regattához fűződő kapcsolatom.
Ott voltam az első lépéseknél, amikor még arról kellett meggyőzni mindenkit - én magam sem voltam ez alól kivétel -, hogy jó lesz.
Ott voltam akkor is, amikor az örömittas tömeg extázis közeli hangulatban tombolt és ünnepelt, mert jó lett.
Az pedig, hogy itt vagyok most is, amikor már nem kell meggyőzni senkit, külön kitüntetés.
Kitüntetés azért, mert én már tudom, akik ott voltak szintén tudják, akik pedig most jönnek először, majd megtapasztalják, hogy jó lesz. Nagyon jó lesz. A jó dolgokra pedig Siófokon is büszkén kacsint össze egy nemzet.
Találkozunk tehát 2017-ben is a Nemzeti Regattán.