Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Győr polgármestere, Szita Károly Kaposvár és Dr. Páva Zsolt Pécs polgármestere, valamint - balatoni házigazdaként - Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője nem véletlenül vállaltak védnöki szerepet az eseményen, melynek egyik fő célja, hogy az ország összes régiója bemutatkozási lehetőséget kapjon a Balaton-parton a kétnapos fesztivál keretében.

50 települést lát vendégül Siófok

A közös élmény összehozza az embereket és a balatoni reflektorfény bemutatkozási lehetőséget ad az ország más régióiból érkező településeknek is

Még jelentkezhetnek a meghívott települések a Nemzeti Regatta Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja elnevezésű kétnapos eseményre, amelyet 2016. június 11-12-én (szombat-vasárnap) rendeznek meg Siófokon, s ahol a résztvevő városok lehetőséget kapnak, hogy bemutassák egyedi értékeiket. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Győr polgármestere, Szita Károly Kaposvár és Dr. Páva Zsolt Pécs polgármestere, valamint - balatoni házigazdaként - Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője nem véletlenül vállaltak védnöki szerepet az eseményen, melynek egyik fő célja, hogy az ország összes régiója bemutatkozási lehetőséget kapjon a Balaton-parton a kétnapos fesztivál keretében.

A Nemzeti Regatta eseménye a Balaton-parti települések mellett elsősorban a megyeszékhelyeket, megyei jogú városokat igyekszik vendégül látni, és tudatosan felvállalt célja, hogy néhány további, nagyobb lélekszámú várossal kiegészülve Magyarország valamennyi régióját lefedje, minden tájegység képviselve legyen a saját kulturális értékeiket felvonultatva. A Nemzeti Regatta ugyanis több mint egy vitorlásverseny: kétnapos, szárazföldi helyszíneken megrendezett színvonalas, és változatos programokkal kiegészülő nyári családi fesztivál. Színpadi beszélgetések, kiállítóstandok, és a „Települések Íze” főzőverseny is módot ad a városok bemutatkozására. A települések részvételéhez ráadásul vitorlázó tudás sem szükséges. A Balatoni Hajózási Zrt. szervezésében megvalósuló eseményen a Magyar Vitorlás Szövetség biztosítja a hajókat és a kormányosokat.

Az esemény védnökei Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Győr polgármestere, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Szita Károly Kaposvár polgármestere és Dr. Páva Zsolt Pécs polgármestere, akik fontosnak tartják az esemény célkitűzéseit és személyükkel, részvételükkel maguk is tovább emelik a Nemzeti Regatta színvonalát. A védnökök felkérése során fontos szempont volt, hogy mindannyian kötődnek a vitorlás-sporthoz.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere maga is aktív vitorlázó és egyszemélyben a BAHART Yacht Club tiszteletbeli elnöke.

-A Nemzeti Regatta szervezői olyan célokat tűzték maguk elé, mint az összefogás, az értékteremtés. A Balaton mindehhez kiváló helyszín, a vitorlázás pedig remek alkalom arra, hogy hazánk csatlakozó települései bemutathassák és megismertethessék egymással az értékeiket.

- bíztatta a részvételre a meghívott települések vezetőit Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere gyakorló városvezetőként szereti a kihívásokat, ezért állt nagy örömmel az esemény mellé védnökként.

-A Nemzeti Regatta ötletét azért is támogattam a kezdetektől, mert ez a verseny nem pusztán erőpróba, de páratlan lehetőségeket is kínál arra, hogy a vitorlázással összehozza a települések irányítóit, döntéshozóit. Azt kívánom, hogy a megújult verseny maradéktalanul váltsa be a hozzá fűzött reményeket, s maradjon hosszú éveken át fontos találkozási pont a hazai közösségek, falvak, városok életében.”

- mondta el Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

A házigazda esetében pedig a térség országgyűlési képviselője állt a közös ügy mellé, ami jól mutatja az esemény fontosságát az egész balatoni régió számára. 

-A Balaton fejlesztését célzó kormányhatározat nyomán a térség jelentős fejlődés kapujában áll, amellyel élnie kell a régió településeinek, vállalkozásainak, hiszen évtizedes távlatban meghatározó lehetőség előtt állunk. A lehetőségen túl azonban jelentős munka és összefogás is kell ahhoz, hogy a Balaton olyan hely legyen, ahova mindenki visszavágyik. Ez az összefogás jelenik meg a Nemzeti Regatta hátterében is. Ez az a szándék, amitől az esemény nem csupán egy vitorlásverseny, hanem egy jó hangulatú közösségi program, ahol a nyár nyitányaként, egy vidám és színes rendezvényen találkozhat az ország.- mondta el Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő.

Budapestet követően a Balaton és környéke az ország legfontosabb kiemelt idegenforgalmi régiója, a turizmusból származó bevételek és gazdasági eredmények egyik legfőbb generálója. A MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében és Siófok város támogatásával megrendezésre kerülő Nemzeti Regatta megszervezésével a Balatoni Hajózási Zrt. fő célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Balaton nem csak a régióban élőké, hanem közös nemzeti kincsünk. Az idegenforgalom és a turisztikai szolgáltatók, valamint az általuk foglalkoztatott munkaerő révén a tó közvetetten összeköti Magyarország valamennyi települését.

A szervezőmunka során példaértékű összefogással találkoztunk. Siófok Városa, a település vezetése teljes mellszélességgel állt a rendezvény mellé. Azt remélem, hogy minden résztvevő megérez majd valamit abból a lelkesedésből és szeretetből, amellyel ezt az eseményt végül felépítettük.” – fűzte hozzá Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

S míg a hajók a vízen suhannak, a szárazföldön többek között a Magna Cum Laude, a Honeybeast, és a The Biebers szórakoztatja a nagyközönséget. A rendezvény háziasszonya Ördög Nóra lesz, a gyerekeket meseelőadások, Varázshajó és kézműves programok várják. Az egészséges életmód jegyében az eseményen további versenyszámok (pl. sárkányhajó futamok), valamint szűrővizsgálatok, és tanácsadások is várják a látogatókat. A kétnapos családi fesztivált június második hétvégéjén rendezik meg Siófokon.

Kiegészítő technikai információk az érdeklődő településeknek:

A vitorlásversenyhez a hajókat és kormányosokat a Magyar Vitorlás Szövetség biztosítja a települési csapatok számára. A legénységet a települések maguk állítják ki.

Találkozzunk 2016. június 11-12-én Siófokon!

A nevezés feltételeit és további információkat a linkre kattintva találhat!

A sajtóközlemény ide kattintva letölthető!

Kapcsolódó tartalmak

Jövőre is lesz Nemzeti Regatta

Jövőre is lesz Nemzeti Regatta

A rendezvény sikerességének köszönhetően egy percig sem volt kérdéses, hogy jövőre is lesz Nemzeti Regatta. A Balatoni Hajózási Zrt., a Magyar Vitorlás Szövetség és Siófok város összefogásának köszönhetően egy olyan esemény jöhetett létre, mely egyaránt növelte a Balaton és a vitorlás sport presztízsét is. 

Siófok nyerte a Nemzeti Regattát, Miskolc a települések versenyén diadalmoskodott

Siófok nyerte a Nemzeti Regattát, Miskolc a települések versenyén diadalmoskodott

Könnyű szél, verőfényes napsütés 5000 résztvevő és több, mint 300 versenyző a Nemzeti Regattán - Magyarország Településeinek Vitorlásversenyén. A küzdelem szoros volt, végül Siófok, a házigazda nyerte meg a Nemzeti Regattát. Az ezüstérmet Alsóörs, a bronzérmet pedig Csopak vihette haza. A Balaton, és a vitorlás sport is a legszebb arcát mutathatta meg a Nemzeti Regattán.

Kisorsolták a vitorlásokat a Nemzeti Regattára

Kisorsolták a vitorlásokat a Nemzeti Regattára

A Nemzeti Regatta június 2-án megrendezett nagyszabású budapesti sajtótájékoztatóján mindenre fény derült: kisorsolták, hogy a csapatok mely hajókkal, és mikor startolnak majd a futamokon.