A Nemzeti Regatta főszervezőinek meghívása

Kollár József

a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója

170 éve, Széchenyi István születésnapján vette kezdetét a balatoni közforgalmú hajózás. Az eltelt több mint másfél század alatt hajósnemzedékek sora élt és dolgozott a balatoni hajókon, illetve kikötőkben azért, hogy minél többen átélhessék azt az élményt, amelyet a hajózás minden korban jelentett. A Balatoni Hajózási Zrt. a motoros hajózás mellett mára a Balaton legnagyobb vitorláskikötő láncának üzemeltetője is, 11 kikötőnkben több mint 2.000 kikötőhely várja a balatoni hajósokat. Bérlőink és az egyéb érdeklődők részére évről-évre megrendezzük a BAHART Regattát, amely napjainkra a legnépesebb balatoni amatőr vitorlásversennyé vált. Társaságunk stratégiai fontosságúnak tekinti, hogy gazdasági tevékenysége mellett aktív, kezdeményező szerepet töltsön be a régió társadalmi életében is, elősegítve egyebek mellett a helyi és országos turisztikai célokat.

Fentiek tükrében talán érthető az a törekvés, amelynek nyomán megszületett a Nemzeti Regatta koncepciója, egy olyan rendezvényé, amely bár a vitorlázásról és a Balatonról szól, azt helyszínként használva azonban túl is mutat a régión és igyekszik bevonni az ország egyéb településeit is. Szeretnénk ráirányítani a figyelmet gyönyörű tavunkra, a magyar vitorlássportra, egyszersmind megmutatni a résztvevő települések értékeit, turisztikai látványosságait is. A kezdeményezést egyöntetű lelkesedés fogadta a különféle szereplők, szervezetek részéről, a szervezőmunka során pedig példaértékű összefogással találkoztunk. Azt remélem, hogy minden résztvevő megérez majd valamit abból a lelkesedésből és szeretetből, amellyel ezt az eseményt végül felépítettük. Meggyőződésem, hogy a Nemzeti Regatta - sportértéke mellett – közösségformáló erővel is bír és hagyományteremtő kezdeményezés lesz. Hiszen a közös cél rendkívül egyszerű: szerezzünk örömet az idelátogatóknak és érezzük jól magunkat együtt a nyár fővárosában, ahol ezúttal minden a vitorlázásról, a vízről, a napfényről és a gondtalan jókedvről szól két napig, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A fenti gondolatok jegyében ajánlom megtisztelő figyelmükbe a Nemzeti Regattát, amelyen szeretettel várjuk Önöket is június 11-12-én. 

Dr. Kollár Lajos

a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke

Vitorlás versenyzőként és a Magyar Vitorlás Szövetség elnökeként mindig örömmel tölt el, ha olyan kezdeményezéssel találkozom, amely bővítheti a vitorlázásba szerelmes honfitársaim számát, és népszerűsítheti a nekem legkedvesebb sportágat. Sok évtizede tudom és érzem, hogy mennyi örömöt ad a vízen lét, és szinte észrevétlenül milyen nagyszerű emberi kapcsolatokat és barátságokat teremt. Egészségesen átalakítja az emberek gondolkodásmódját, egymásról alkotott véleményünket, és nem utolsósorban tiszteletre, önmérsékletre oktat a természet, amelyhez nap mint nap igazodnunk kell, ha vízre szállunk. Amikor legjelentősebb vitorlás versenyeinkről beszélünk, akkor a Kékszalag mellett elsősorban a nemzetközi eseményeket szoktuk emlegetni. Holott életünket azok a rendszeresen jól szervezett, vonzó regatták határozzák meg igazán, amelyekre belső késztetésünk van újra és újra elmenni a bennünk felgyűlt emlékek, élmények hatására. Örülök annak is, hogy a Balaton déli partjának fővárosában, Siófokon született meg ez a kezdeményezés. Remélem, hogy a Nemzeti Regatta sikeres lesz és hagyománnyá válik, hiszen Siófok is megérdemel egy országos figyelemre méltó, rendszeresen ismétlődő vitorlás eseményt. Amelyen részt vesznek az ország minden csücskéből érkezők, vetélkednek egy jóízűt, begyűjtik az élményeket, majd hazautazva jó hírét viszik a szépséges vitorlázásnak. Jó szelet kívánok nekik az élet minden területén! 

A Nemzeti Regatta védnöki ajánlásai:

Witzmann Mihály

országgyűlési képviselő

Tősgyökeres balatoni emberként gyerekkorom óta – immár közel 30 éve – vitorlázom. Mégis, ennyi idő után is minden alkalommal átélem azt a csodát, amelyet a hajózás jelent. Amikor kifutunk a nyílt vízre és megfeszülnek a kötelek, minden elemében érezhetjük a természet erejét. A víz és a szél a természet tiszteletére tanít, a napfény melege, az illatok, a madarak és a hullámok hangjai pedig összehasonlíthatatlan harmóniával töltik el az embert. Aki egyszer átélte, újra, meg újra vágyik erre az érzésre, mint ahogy a Balatonhoz is visszahúz a szíve annak, aki egyszer itt járt. Gyönyörű tavunk olyan nemzeti kincs, amelyet minden magyar embernek látnia kell életében legalább egyszer, de inkább többször. Az elmúlt évek erőfeszítései nyomán mostanra a kristálytiszta víz mellett egyre magasabb színvonalú szolgáltatások várják az ideutazókat. Az egyre bővülő programlehetőségek, a szemet gyönyörködtető környezet, a jelentős hagyományokra visszatekintő borkultúra és a színes gasztronómiai paletta egyedülálló élményeket nyújthat a vendégek számára.

A Balaton mára olyan hellyé vált, amely alternatívát nyújt a pihenni vágyó kisgyermekes családoknak éppen úgy, mint a szórakozást kereső fiataloknak. A Balaton fejlesztését célzó kormányhatározat nyomán a térség jelentős fejlődés kapujában áll, amellyel élnie kell a régió településeinek, vállalkozásainak, hiszen évtizedes távlatban meghatározó lehetőség előtt állunk. A lehetőségen túl azonban jelentős munka és összefogás is kell ahhoz, hogy a Balaton olyan hely legyen, ahova mindenki visszavágyik.

Ez az összefogás jelenik meg a Nemzeti Regatta hátterében is. Ez az a szándék, amitől az esemény nem csupán egy vitorlásverseny, hanem egy jó hangulatú közösségi program, ahol a nyár nyitányaként, egy vidám és színes rendezvényen találkozhat az ország. Egy olyan alkalom, amelynek középpontjában a Balaton, a nyár és a hajózás áll. Találkozzunk június 11-én! 

Szita Károly

Kaposvár város polgármestere, BAHART Yacht Club tiszteletbeli elnöke, Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke

Sok éve már annak, hogy utasként először vitorlásra szállhattam a Balatonon. Előtte tudtam jól: vagy tengeribetegség, vagy életre szóló szerelem lesz belőle. Hála istennek az utóbbi lett! Olyannyira, hogy ma már nemcsak “potyautas” vagyok, hanem “kapitány” is. A vitorlázás bizonyos értelemben hasonlít a városvezetésre; az ember akkor teszi jól a dolgát, ha bízik a másikban, ha képes az összefogásra, s ha okosan együtt tud működni az elemekkel. Ha így teszünk az életben, s így teszünk a vízen is, akkor páratlan szabadságban és csodálatos élményekben, közös sikerekben lesz részünk. A Nemzeti Regatta szervezői éppen ezeket a célokat tűzték maguk elé. A Balaton mindehhez kiváló helyszín, a vitorlázás pedig remek alkalom arra, hogy hazánk csatlakozó települései bemutathassák és megismertethessék egymással az értékeiket.

Kívánom, hogy megújult vitorlásversenyünk váltsa be a hozzá fűzött reményeket, és a következő években váljon meghatározó találkozási ponttá a hazai települések, közösségek életében. 

Dr. Páva Zsolt

Pécs város polgármestere

Már gyerek fejjel, pár évesen lenyűgöztek a Magyar Tenger – számomra így, nagy betűkkel – partján a hullámokat hasító vitorlások képei, az azt irányító kapitányok kifinomult szakértelme. Izgatottan, kíváncsian figyeltem, micsoda hozzáértéssel irányítják hajóikat, forrnak egybe járműveikkel, reagálnak a szél járására, élnek harmóniában a természettel utazásaik során. Később tudatosult bennem: igazából minden egyes ember, az is, aki csak hírből ismeri vitorlásokat - legyen gyári munkás, a családanya vagy cukrász - kapitány a maga módján. Saját életének kapitánya, akinek ugyanúgy, ugyanolyan gyorsan és pontosan kell reagálnia az állandóan változó és őt kihívások elé állító környezetre, mint a hajóskapitánynak a hullámokra és a fel-feltámadó, irányukat változtató szélmozgásokra. Életfelfogásom miatt, gyakorló városvezetőként szeretem a kihívásokat, s mindig örömmel tölt el, ha ezek leküzdésére időről időre újabb és újabb lehetőségek kínálkoznak. A Nemzeti Regatta ötletét ezen túlmenően azért is támogattam a kezdetektől, mert ez a verseny nem pusztán erőpróba, de páratlan lehetőségeket is kínál arra, hogy a vitorlázással összehozza a települések irányítóit, döntéshozóit. Azt kívánom, hogy a megújult verseny maradéktalanul váltsa be a hozzá fűzött reményeket, s maradjon hosszú éveken át fontos találkozási pont a hazai közösségek, falvak, városok életében. Jó szelet, kedves sportbarátok! 

Holovits György „Gyúró”

kétszeres olimpikon, 31-szeres Magyar Bajnok vitorlázó

Sokszor kérdezik tőlem, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó vitorlázó legyen. Nos, én ösztönös vitorlázó vagyok. A hajózást elméletben nem nagyon tanultam sehol. A taktikát a gyakorlatban sajátítottam el és sok trükköt vettem át az ellenfelektől is. 1967-ben, húsz évesen kezdtem el versenyszerűen vitorlázni Az első bajnoki címemre ma is jól emlékszem. Azóta sok idő eltelt, kétszeres olimpikon, háromszoros Közép-Európa Bajnok és 31-szeres Magyar Bajnok lettem. Ebben a sportban az fontos, hogy határozott légy a rajtnál vagy egy bójavételnél, de kerülni kell az összetűzéseket. A hajóban nem szabad elforgácsolni magad azzal, hogy szentségelsz, kiabálsz, mert az nem visz előre. A versenyzés nagyon összetett dolog, száz százalékig ott kell lenni. A jó taktikákhoz a kurázsi, a nyugalom és az ötletesség megfelelő elegye szükséges. Még ma is vannak versenyek, amikor nagyon érzem a szelet, például a Balatonon a forgolódó északit, számomra ezek a mai napig a legszebb pillanatok a vitorlázásban. A Nemzeti Regatta mezőnyének ezen gondolatokkal kívánok jó szelet és sportszerű versenyzést! 

Pomucz Tamás

Európa Bajnok vitorlázó

Nekem a vitorlázás a munkám, a hobbim, az év minden napján ezzel foglalkozom. Siófokon születtem, soha nem éltem máshol, családunk évszádok óta itt él. Őseim között találni halászt, kereskedőt, iparost, de közös bennük, hogy mind sportoltak, szerették a Balatont. Lejártak nyáron fürdeni, úszni, télen korcsolyázni, fakutyázni. Balatonhoz köthető a múltunk, a jelenünk és itt reménykedünk a boldog jövőben is. 1969 augusztusában állították ki az első versenyzői igazolásomat. Az eltelt évek során volt lehetőségem a világ minden táján versenyezni, vitorlázni. Tapasztaltam a tengerekben, óceánokban rejlő erőt, szépséget. Láttam más tavak báját, szeszélyét. Nekem mégis a Balaton maradt a legszebb. A mi Tengerünk megunhatatlan. Rendszeresen vezetek túrákat a tó körül. Képes vagyok ezredszer is rácsodálkozni Tihany méltóságára, Füred sajátos hangulatára, Szigliget szépségére, a Szent Mihály kápolna csodájára, Sió madaraira. Edzőként, oktatóként törekszem átadni a tudásom, tapasztalatom, de legalább olyan fontosnak tartom, hogy tanulóim megszeressék, tiszteljék és óvják a vizet. Tisztelem a múlt értékeit, igyekszem megőrizni a hagyományokat. Örömmel támogatom a Nemzeti Regatta gondolatát. Remélem, hogy elindítunk vele egy új, rangos, szép versenysorozatot. Bízom benne, hogy hosszú évekig jó hírvivője lesz ez a vitorlás sportnak, a vitorlás barátságnak és a Balatonnak.

 

Támogatói köszöntő

Fehér János vezérigazgató, FGSZ Zrt.

Szeretettel köszöntöm Önöket a Nemzeti Regatta weboldalán.

Társaságunk, a Magyarország nagynyomású földgázszállító rendszerét tulajdonló és üzemeltető FGSZ Zrt. Siófok egyik legnagyobb múltú, meghatározó vállalata, amely nem csupán üzleti tevékenységével járul hozzá a város és a régió fejlődéséhez.

Társadalmi felelősségvállalásra irányuló politikánknak megfelelően a kulturális programok, oktatási, egészségügyi, valamint karitatív célú kezdeményezések, intézmények és civil szervezetek rendszeres támogatása mellett vállalatunk elkötelezett a sportesemények szponzorálása és a társadalmi környezet kooperatív közösségkultúrájának fejlesztése iránt, így örömmel csatlakoztunk a Nemzeti Regatta támogatói közé.

A hagyományteremtő célú rendezvényen a sportbarátok, a gasztronómia és a zenei programok kedvelői, helyiek, környékbeli településeken élők és idelátogató turisták, kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a kedvükre való programokat.

Látogassanak ki a rendezvényre, szurkoljanak a versenyző csapatoknak, érezzék jól magukat, legyenek részesei ennek az egyedülálló eseménysorozatnak!
Munkatársaim nevében is élményekben gazdag időtöltést és kellemes nyarat kívánok Önöknek.

A Nemzeti Regatta házigazdái

Ördög Nóra

a Nemzeti Regatta háziasszonya

Dél-alföldi lány vagyok, úgyhogy számunkra nem volt igazán evidens, hogy ha nyár, akkor Balaton. Ennek ellenére szülőkkel, nagyszülőkkel is többször vettük célba a magyar tengert, és zakatoltunk az akkor még döcögős M7-esen. Tinikorom legszebb nyarai is a Balatonhoz kötődnek, gimis koromban ugyanis két szezonban a balatonfenyvesi Vitorlás Büfében dolgoztam. Azt hiszem, itt mélyült el igazán a “szerelmünk”. Olyannyira, hogy 2010-ben, mikor esküvő helyszínt kerestünk a férjemmel, nem is volt kérdés, hogy a Balaton partján szeretnénk kimondani a boldogító igent. Azóta sincs olyan év, sőt inkább évszak, hogy ne látogassuk meg kedvenc tavunkat többször is: tavasz, nyár, ősz, tél, északi part vagy déli, a Balaton örök kedvenc.

 

Borbély Ferenc

a Nemzeti Regatta házigazdája

Pontosan 30 éve jegyeztem el magam a vitorlássporttal, melyből 25-öt a siófoki MAHART majd BAHART vitorlásbázisán töltöttem. Ide kötnek a legnagyobb élmények, melyek Magyar bajnoki címeket, helyezéseket, EB futamgyőzelmet, Atlanti óceán átkeléseket, és nem mellesleg a Hong-Kong Challenge 1996-97-es földkerülő vitorlásverseny győztes csapatának tagságát jelentik számomra. A dolgos hétköznapokban szintén a víz az úr. 16 éve van szerencsém hírét vinni a vitorlázásnak, profi és amatőr vitorlázóknak, olykor újságban, máskor rádiókban, napjainkban pedig az M4sport csatornán. Így teljes az én „képem” a Balatonról, melyet minden ízében szeretek, sőt, imádok nézegetni.